Hlavní obsah

Kanoista Fuksa ani na kilometru nepostoupil z rozjížďky přímo do finále MS

Kanoista Martin Fuksa po středečním zaváhání na pětistovce nepostoupil přímo do finále mistrovství světa ani na dvojnásobné trati. Českého reprezentanta, který v květnu vyhrál všechny závody Světového poháru, ve finiši rozjížďky na 1000 metrů předčil Ital Carlo Tacchini. Finále si na šampionátu v kanadském Halifaxu naopak zajistil deblkajak Vilém Kukačka, Jan Vorel na kilometru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa.

Článek

Obhájce stříbrné medaile z loňského roku Fuksa se ve třetí čtvrtině rozjížďky dostal do vedení a na mezičase po 750 metrech byl těsně před Italem, který má dvě světové medaile z pětistovky. Kanoista z Apeninského poloostrova měl ale silnější finiš.

"Trošku jsem tu jízdu asi podcenil, protože už jsem vedl a ten Ital šel dozadu, tak jsem si trošku i já povolil. Ale ten Ital se zase rozjel. Já už jsem měl povoleno, tak jsem se taky zkusil rozjet, ale on už měl tu setrvačnost rychlejší," popisoval devětadvacetiletý Fuksa v nahrávce pro média.

Foto: Kanoe.cz/Barbora Reichová

Martin Fuksa.

Na šampionátu v kanadském Halifaxu ho tak čekají v pátek dvě semifinále, v nichž bude bojovat o účast ve víkendových finále. "Možná tady pro mě jedině líp. Možná čím víc závodů tady pojedu, tím víc se do toho budu dostávat. Budu doufat, že každá jízda pro mě bude lepší a lepší," snažil se český favorit hledat pozitiva. Na kilometru se v semifinále utká s olympijským vítězem Isaquiasem Queirozem, jenž ve své rozjížďce nestačil na Rumuna Catalina Chirilu.

Kukačka s Vorlem na nově neolympijské distanci 1000 metrů postoupili přímo ze třetího místa ve své rozjížďce, v níž nestačili jen na Maďary a Poláky. Do finále se dostali jako první česká loď na tomto šampionátu. Pojedou ho v neděli.

Na pětistovce, která bude v programu OH 2024 v Paříži, obsadil elitní český deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel druhé místo v rozjížďce. Přímo do finále nepostupovala žádná loď a Češi se po volnějším úvodu posouvali dopředu až za Ukrajince Oleha Kucharyka a Igora Trunova.

Jednu příčku a více než čtyři sekundy za postupovou trojicí byla kajakářka Anežka Paloudová na kilometru. Podobně dopadla na stejné distanci deblkanoe Antonín Hrabal, Jiří Zalubil, kterou na čtvrté příčce dělily od finálové jistoty téměř čtyři sekundy. Semifinále na 200 metrů pojedou kajakářka Eliška Betlachová, která byla v rozjížďce pátá, a kajakář Martin Sobíšek, jenž v první jízdě obsadil šesté místo. Páté dojely v rozjížďce na 500 metrů Kateřina Zárubová s Betlachovou a také jsou v semifinále.

Reklama

Související témata: