Hlavní obsah

Kanoista Fuksa i kajakář Dostál jsou na MS ve finále olympijského kilometru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanoista Martin Fuksa i kajakář Josef Dostál se na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu probojovali do finále na olympijské trati 1000 metrů. Po středečních triumfech v rozjížďkách dnes Fuksa v druhém soutěžním dnu v Německu vyhrál i semifinálovou jízdu, Dostál v té své dopádloval druhý. V neolympijské disciplíně K2 na 1000 metrů se do bojů o medaile probojovali také Michal Kulich a Jan Vorel. Finálové jízdy jsou na programu v sobotu.

Foto: Ivana Roháčková

Kanoista Martin Fuksa.

Článek

Martin Fuksa, který dopoledne v deblkánoi s bratrem Petrem také vyhrál rozjížďku na pětistovce, ovládl semifinále s více než dvousekundovou převahou před úřadujícím olympijským šampionem Isaquiasem Queirozem z Brazílie. Postup za nimi vybojoval i Ukrajinec Pavlo Altuchov.

„Je to hezké, pohladí to teď po duši, ale pozítří bude úplně jiný den a  nový závod. Zítra si chci odpočinout, trošku se i projet, abych byl v  sobotu v plné síle a předvedl to nejlepší. Ještě jsem totiž samozřejmě nejel naplno,“ citoval Fuksu svazový web.

Dostála porazil s dvousekundovým náskokem domácí Jakob Thordsen. Český kajakář se od počátku držel za německým soupeřem a zbylé přímé postupové místo bezpečně uhájil před Bulharem Miroslavem Kirčevem, kterého za sebou nechal o více než sekundu.

„Hlídal jsem si spíš ten postup, než abych se snažil předjet Němce. Trochu mě tam trápil Bulhar, ale toho jsem si podržel a jel jsem si pro postupovou pozici,“ konstatoval Dostál.

Kulich s Vorlem nestačili jen na Slováky Petera Gelleho a Ákose Gacsala. Mezi postupovou trojicí se pohybovali od počátku a v koncovce se posunuli před kanadskou loď, za níž ještě na posledním mezičase zaostávali o více než dvě sekundy. „Start jsme vyjeli hezky a náš finiš byl skvělý,“ řekl Kulich. „Pro finále jsme si vyjeli dráhu vedle Němců, což je hodně rychlá posádka. Takže taktika bude zkusit sednout na vlnu a  pak zopakovat finiš,“ doplnil Vorel.

Ostatní lodě proměnily semifinálové starty v postup do finále B. Kajakáři Martin Sobíšek na dvoustovce a Anežka Paloudová na pětistovce i deblkanoisté Jiří Zalubil s Adamem Rudolfem na kilometru skončili ve svých jízdách pátí. Kanoistky Kamila Šímová a Martina Malíková byly na pětistovce na C2 šesté.

Stejně jako bratři Fuksové si z rozjížděk zajistily účast v semifinále na 500 metrů deblkajaky Jakub Špicar, Daniel Havel a Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, byť ženám se to povedlo až díky dosaženému času. Uspěla i kajakářka Štěpánka Sobíšková na dvoustovce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články