Hlavní obsah

Česká hvězda v slzách. Na MS končí, nemůže dýchat

Aktualizováno

Česká hvězda na MS předčasně končí. Plavkyně Barbora Seemanová už nebude pokračovat na světovém šampionátu v krátkém bazénu. Kvůli problémům se zády nemůže pořádně dýchat, informovala její trenérka Petra Škábová. Elitní kraulařka dnes v Abú Zabí nenastoupila do rozplavby na 100 metrů a nebude riskovat ani další starty.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Barboru Seemanovou čeká v neděli v Kazani boj o medaili na 200 m kraulem.

Článek

Najisto počítala s kraulařskou padesátkou a přihlášena byla také do závodu na 50 metrů motýlek.

"S Bárou jsme se dohodly, že do dalších závodů na mistrovství světa již nenastoupí a poletí zpět do České republiky. Obě jsme rozhodnutí oplakaly. Bára je neskutečná válečnice, ale zdraví má jen jedno a pustit ji do závodu v současném stavu by byl hazard," uvedla Škábová ve vyjádření pro média.

Se zdravotními problémy se Seemanová potýkala i na evropském šampionátu v krátkém bazénu v Kazani, kde kvůli nachlazení zvažovala odstoupení z dvoustovky, na níž nakonec získala stříbro. Tentokrát ale byla situace vážnější. "Před mistrovstvím světa jsme řešili problém se zády. Pravděpodobně skříplý nerv, který u Báry omezuje hybnost, ale především působí velké potíže s dýcháním. Doma si dá pauzu, aby vše pořádně doléčila, a teprve poté pojedeme dál," popisovala trenérka.

Stav její nejlepší svěřenkyně se od čtvrtka výrazně zhoršil. "Bára se stala téměř nehybnou a na doporučení fyzioterapeutů jsem rozhodla, že na závod nenastoupí. Už před odletem se jí zablokoval nerv v žebrech, celé žebro se jí přetočilo. A myslím, že celý víkend se ji lékaři a fyzioterapeuti snažili dát dohromady, když využívali různá sona, lasery atd. Částečně se jim to podařilo, ale samozřejmě při závodech nemůže brát žádné tvrdé léky a v okamžiku, kdy šla do tvrdé zátěže, tak se ty bolesti začaly vracet a dnes po rozplavání vylezla z bazénu se slzami v očích, že nemůže vůbec zabírat," řekla Škábová Radiožurnálu Sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Seemanová se zlatou medailí z ME 2021 v Budapešti.

Životní sezona ozdobená také evropským titulem v dlouhém bazénu a šestým místem v olympijském finále na 200 metrů volný způsob tak pro Seemanovou končí nešťastně. Na MS nastoupila jen do čtvrteční rozplavby na dvoustovce, kde skončila těsně devátá a do finále nepostoupila. O první českou finálovou účast v Abú Zabí se při jejím výpadku postarala zkušená znakařka Simona Kubová, kterou dnes čeká finále na stovce.

Šefl obsadil 21. příčku

Rozplavby na 100 metrů volný způsob ovládla čerstvá mistryně světa a světová rekordmanka ze dvoustovky Siobhan Bernadette Haugheyová z Hongkongu.

Po odstoupení Seemanové se z českých reprezentantů v dnešních rozplavbách představil pouze Jan Šefl, jenž obsadil 21. příčku na 100 metrů motýlek. Jeho čas 50,99 byl o více než půl sekundy pomalejší než jeho český rekord z listopadového ME v krátkém bazénu v Kazani. Od postupu do semifinále dělilo Šefla 42 setin.

V podvečerním finálovém bloku tak bude jedinou Češkou na startu Simona Kubová, kterou čeká finále na 100 metrů znak.

Reklama

Související témata: