Hlavní obsah

Lehký dvojskif vítěznou opravou otevřel finálovou bránu

O první finálovou účast českého veslování na mistrovství Evropy v Mnichově se zasloužil mužský dvojskif lehkých vah. Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem vyhráli bezpečně opravnou jízdu a v neděli po poledni se mohou ve finále poprat o vysněnou medaili. Soupeřem českého dvojskifu tam budou Irové, Italové, Švýcaři, Portugalci a Ukrajinci.

Foto: Ivana Roháčková

Radost Miroslava Vraštila (vpředu) a Jiřího Šimánka.

Článek

„Před rokem byli kluci čtvrtí, tak věřím, že se letos mohou minimálně o jedno místo polepšit," uvažoval šéftrenér Ondřej Synek. „Za žhavé adepty medaile platí posádky Irska a Itálie, my ale chceme zabojovat se Švýcary a vrátit jim porážku ze čtvrteční rozjížďky. Portugalce jsme dali v opravě, ale musíme je hlídat, stejně jako Ukrajince, kteří překvapivě postoupili na úkor Norů," uvažoval Vraštil.

Statečně bojovala o finále i párová čtyřka mužů, nakonec ji k němu chyběly tři vteřiny, když dojela pátá za postupujícími Italy, Estonci, Francouzi a ve finiši ji předstihli ještě o čtyřiadvacet setin Švýcaři. „Kluci do semifinále vletěli drze, v silném protivětru se to pak možná projevilo absenci sil v koncovce. Zůstáváme při zemi. Panují tady podmínky, které často nebývají, ale věřím, že v B finále se dokážeme poprat o konečné sedmé místo, což by bylo povzbuzením před světovým šampionátem v Račicích," řekl trenér Jan Navrátil.

Foto: Ivana Roháčková

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek.

Opravné jízdy vůbec nevyšly ženským posádkám. Dvojskif lehké váhy Veronika Činková, Kristýna Neuhortová dojel až čtvrtý. Stejně umístění patřilo dvojce bez kormidelnice ve složení Radka Novotníková, Pavlína Flamíková, která ze začátku opravy vedla a ještě na kilometru držela druhou postupovou pozici. Nakonec ji od finálového postupu dělily čtyři vteřiny. Skifařku Lenku Antošovou i mužský dvojskif Jakub Podrazil, Jan Cincibuch čekají semifinále až v sobotu dopoledne.

Reklama

Související témata: