Hlavní obsah

MacNeilová zaplavala v krátkém bazénu nejrychlejší znakařskou padesátku historie

Kanaďanka Margaret MacNeilová překonala světový rekord na 50 metrů znak v krátkém bazénu. Mistrovství světa v Abú Zabí vyhrála za 25,27 sekundy, což byl o 33 setin rychlejší čas než dosavadní maximum Nizozemky Kiry Toussaintové. Úspěch kanadských plavkyň podtrhla stříbrem Kylie Masseová. Její výkon byl jen o dvě setiny pomalejší než dřívější světové maximum.

Foto: Profimedia.cz

Kanaďanka Margaret MacNeilová. Ilustrační foto

Článek

MacNeilová se před 21 lety narodila v Číně, ale adoptovala ji kanadská rodina. Pro Kanadu získala na letošních olympijských hrách v Tokiu zlato na 100 metrů motýlek. Tentokrát se zapsala do historie v neolympijském závodě na 50 metrů znak.

Po obrátce a následném vyvlnění se z vody vynořila jednoznačně na vedoucí pozici a smetla rekord znakařské specialistky Toussaintové. Získala první individuální a celkově třetí zlato na tomto MS a postarala se o druhý překonaný světový rekord. Před ní uspěla Siobhan Bernadette Haugheyová z Hongkongu v závodě kraulařek na 200 metrů.

Závod na 50 metrů motýlek vyhrál nestárnoucí Nicholas Santos. Brazilský plavec v jednačtyřiceti letech porazil časem 21,93 o pět setin Dylana Cartera z Trinidadu a Tobaga a obhájil titul z roku 2018. Na světové scéně závodí už dvacet let, poprvé byl na MS v dlouhém bazénu v roce 2001 ve Fukuoce. Z krátkého bazénu má v součtu s dnešním zlatem tři individuální a dva štafetové tituly. Chtěl by ještě závodit příští rok na MS v plaveckých sportech, které bude hostit znovu Fukuoka.

V mužské polohové štafetě na 4x50 metrů se podělili o zlato ruští a američtí plavci. Rusové šli do vedení díky Klimentu Kolesnikovovi, ale do závěrečného úseku odskakoval jako první Ryan Held. Nakonec ale dohmátl na setinu stejně s Rusem Andrejem Minakovem. Výkonem 1:30,51 obě štafety vyrovnaly rekord šampionátu. Ten budou mít Američané a Rusové v držení společně s Brazilci, kteří ho vytvořili v roce 2014. Štafetové zlato se na tomto šampionátu dělilo už podruhé, v úvodní den šampionátu skončila nerozhodně bitva mezi Američankami a Kanaďankami na 4x100 metrů volný způsob.

Reklama

Související témata: