Hlavní obsah

Na skříňce měl loď místo nahotinek. Výletu se bál zbytečně

Teprve letos vytvořili sehranou dvojici, která to na deblkajaku dotáhla až ke čtvrtému místu na světě a k nominaci na olympiádu. Přitom šestadvacetiletý Josef Dostál a o rok mladší Radek Šlouf k sobě měli blízko od juniorských let.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kajakáři Josef Dostál (vpravo) a Radek Šlouf, čtvrtí na kilometru z mistrovství světa v Szegedu.

Článek

„Ve staré loděnici jsme měli skříňku vedle sebe,“ vzpomíná Dostál. „Kluci tam většinou měli nalepené fotky nahatých ženských, ale Radek tam měl fotku našeho čtyřkajaku, když jsme vyhráli mistrovství světa v roce 2014, a pod tím tabulku se svými osobními rekordy na jednotlivých tratích. Trochu se vymykal,“ vypráví trojnásobný olympijský medailista.

Tabulku s časy si Šlouf pořád aktualizuje. „Ale teď už mám i nějaké fotky, kde jsem já,“ usmívá se bronzový z předloňského MS v Račicích se čtyřkajakem. „Akorát že na všech fotkách ze Szegedu (dějiště nedávného MS) za mnou není vidět,“ dobírá si parťáka více než dvoumetrový Dostál.

Poté, co se na hry nenominoval čtyřkajak, padl Dostálův sen o třech olympijských medailích, aktuálním cílem české jedničky je útok na dva kovy. I se Šloufem? „Jsme sehraní. Když bude zdravý a trénovat jako dosud, byla by blbost posádku měnit,“ ví.

Oba si v září obhlédnou kanál v Tokiu při předolympijské regatě. „Už se to objednávalo dlouho dopředu, tak jsem si říkal, že kdyby nominace nevyšla, byl bych tam dost špatný, že jedu jen na výlet. Takhle se těším mnohem víc,“ přiznává Šlouf.

Reklama

Související témata: