Hlavní obsah

Na sport kašlala, chtěla skončit. Až trenér, jehož se bála, zachránil talentované Češce kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý bude v rumunském Otopeni poprvé reprezentovat Česko na vrcholné seniorské akci. Není divu, že se nemůže dočkat. Ještě před dvěma lety to přitom nevypadalo, že by Daryna Nabojčenko měla bojovat s nejlepšími plavkyněmi kontinentu. „Dřív jsem na plavání trochu kašlala,“ přiznává otevřeně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká plavkyně Daryna Nabojčenko.

Článek

Vraťme se ale na začátek příběhu, který ji dovedl až do české reprezentace. Nabojčenko se narodila v Kyjevě, ale rodiče se vydali za prací do Česka. Po chvíli se za nimi přesunula i tehdy jedenáctiletá Daryna.

Bavilo ji plavání a v bazénu byla hodně rychlá. V České Lípě ji trénoval Tomáš Choc, jenž v minulosti dovedl svou dceru Petru k evropskému titulu, poté Nabojčenko zlákali do klubu v Ústí nad Labem.

Díky svým výkonům získala tzv. VIP občanství, odpadla jí tak složitá administrativa a mohla získávat medaile z českých šampionátů. Jenže přišel zádrhel, v období vrcholící koronavirové pandemie…

„Snažila jsem se trénovat aspoň doma, ale vždycky tak týden, pak jsem přestávala. I psychicky jsem na tom nebyla dobře, nechtělo se mi dělat nic, ani vracet se k plavání,“ vybavuje si. „Ještě před rokem jsem si neuměla představit, že bych zase takhle plavala,“ neskrývá.

A nebýt kouče Jana Kreníka, asi by si opravdu blížící se šampionát pustila maximálně v televizi. „Přitom jsem se ho ze začátku hrozně bála, že to bude těžké. Ale zase se mi začalo chtít chodit na tréninky, makat a zlepšovat se,“ popisuje svou proměnu, která vyústila i v nedávný český rekord.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Daryna Nabojčenko (vlevo) a Kristýna Horská budou příští týden reprezentovat Česko na ME v krátkém bazénu.

V Brně zvládla 50 metrů motýlek jako první Češka v krátkém bazénu pod 26 sekund, o devět setin.

Jak se to Kreníkovi povedlo? „Stálo ho to hodně práce a hodně nervů, ale hezky jsme si sedli. Dokázal mě namotivovat, podpořit a pochopit. K tomu celá skupina a trénink s Honzou Šeflem, jedním z nejlepších českých plavců, od něj jsem se také hodně naučila,“ cení si Nabojčenko.

A trenérský pohled? „Na začátku jsme nejvíc řešili, aby Darča dokázala složit maturitu, čemuž jsem věřil možná míň, než že zaplave český rekord,“ směje se Kreník. „Ale vždycky jde o to, aby trenér našel pochopení pro plavce, nebyl ve všem dogmatický,“ popisuje svůj přístup.

Jednadvacetiletá Nabojčenko by si v Otopeni ráda opět vylepšila osobní rekordy na padesátce motýlek i kraul, na dobrý výsledek může pomýšlet i s ženskou polohovou štafetou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.