Hlavní obsah

Operace srdce, ztráta zraku v jednom oku… Zlé jsem si vybrala, věří zdravím zkoušená česká plavkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní trable, které jiné mnohdy nepotkají za celý život, se jedné z nejlepších českých plavkyň Kristýně Horské sešly v rozmezí dvou let. Z těch nejvážnějších arytmie a následná loňská operace srdce a dočasná ztráta zraku u jednoho oka před vrcholem letošní sezony. Jenže semifinalistku tokijské olympiády potíže nezlomily.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Plavkyně Kristýna Horská.

Článek

„Snad už jsem si všechno zlé vybrala,“ doufá před evropským šampionátem v krátkém bazénu, který bude hostit příští týden rumunské Otopeni nedaleko Bukurešti.

Vloni se po kardiologickém zákroku vrátila na mistrovství světa v Budapešti, byť i tam ji vylekalo bušení srdce před závodem. Letos na jaře série nemocí vyvrcholila před plánovanou cestou na světový šampionát do japonské Fukuoky. Zrak v jednom oku se náhle zhoršil a od lékařů dostala nařízený klid.

Nyní už je zase fit a ve formě, však na své parádní trati 200 m prsa v říjnu posunula vlastní český rekord z olympijského Tokia. „Všechno je v pořádku a funguje,“ hlásí s úlevou před cestou do Rumunska. Jenže nebyla to snadná cesta zpět…

„To, co se stalo před mistrovstvím světa v Japonsku, mě docela vyděsilo. Sama jsem nevěděla, co se děje,“ vrací se na začátek léta. „Chvíli jsem zvažovala, jestli se vrátit na sto procent do bazénu,“ přiznává.

Kromě fyzické přípravy odvedla hodně práce i s psychologem. „Vraceli jsme se do těch těžkých chvil, kterými jsem si prošla, a snažila se z nich vzít to nejlepší. Po všem zlém jsem se vždy rychle vrátila,“ připomínala si svěřenkyně Petry Škábové.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kristýna Horská (vpravo) spolu s Darynou Nabojčenko před evropským šampionátem v plavání.

Trochu paradoxně jí tak nepříjemné chvíle nakonec vlily do žil novou dávku motivace. „Šla jsem do tréninků s mnohem větší chutí a cítila, že jsem ještě neprodala, co ve mně je. Ještě tam něco je schovaného, co čeká, až vyleze na povrch,“ usmívá se.

Nejlépe za rok v olympijské Paříži, ale proč ne už teď v Rumunsku? „Moc ráda bych vylepšila český rekord a plavala finále,“ říká s výhledem zejména na další ze dvou prsařských tratí, které spolu s ženskou polohovou štafetu poplave. Však na prsařské dvoustovce byla na předloňském šampionátu v Kazani čtvrtá jen dvě desetiny od medaile.

V Otopeni, kde se poplave v přepůleném padesátimetrovém bazénu, mohla mít i rodinnou podporu. „Táta dřív jezdíval do Rumunska na motorky, tak chtěl i letos, ale nakonec si to kvůli zimě rozmyslel,“ líčí. A tak jí společnost budou dělat spíše oddechové knížky s vánoční tematikou, než po šampionátu hlavu naplno zaměstná školou.

Studentku pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem čekají státnice a finiš diplomové práce, kterou píše o vlivu vrcholového sportu na ztrátu menstruačního cyklu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.