Hlavní obsah

Nemají plavce ani tradici, vadí Šeflovi šampionát v Emirátech. Rekordní forma ho ale nahlodala

Kazan

V plavání, kde se rekordy přepisují jako na běžícím pásu, byl zápis Michala Rubáčka trochu raritou. Jeho čas 50,51 s na motýlkařské stovce se držel v českých rekordních tabulkách dvanáct let. Než ho v Kazani při ME v krátkém bazénu o pět setin pokořil Jan Šefl, z vlastního maxima ubral dokonce dokonce přes čtyři desetiny.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Český plavec Jan Šefl.

Článek

„Myslím, že mi Michal napíše zprávu a bude úplně v pohodě. Když jsem zaplaval rekord v dlouhém bazénu, vycházelo mi, že bych ho mohl překonat i v krátkém,“ popisoval v 31 letech nejzkušenější plavec z české výpravy. Však v Kazani plaval už před šesti lety na mistrovství světa, kdy byl ale bazén postaven na fotbalovém stadionu Rubinu.

Na letošním šampionátu v krátkém bazénu bral na stovce dvanácté místo. „Je hezké, že jsem zaplaval český rekord, ale pořád to na evropské finále nestačí, musíme ho posunout ještě výš,“ plánuje svěřenec Jana Kreníka.

Aktuální forma navíc Šefla přesvědčila, aby přehodnotil svůj plán vynechat prosincový světový šampionát v Abú Zabí.

„Vůbec se mi tam nechce, nemám rád země, které pořádají velkou soutěž jen proto, že mají peníze, to nemá s plaváním nic společného. Neznám žádného plavce z emirátů, nemají tradici, mrzí mě, že politika FINA se ubírá tímhle směrem,“ zkritizoval mezinárodní plaveckou federaci.

Přesto svůj plán zřejmě nakonec přehodnotí. „Pro dvacáté místo bych tam jet nechtěl, ale když formu mám, možná by bylo dobré jet a zaútočit i na hranici 50 sekund. Byť na území Spojených arabských emirátů,“ vytkl si odvážný cíl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.