Hlavní obsah

Odpočinek u Tlapkové patroly. Prskavec má po životní sezoně Paříž v kapse a těší se na syny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulé měsíce musí český kajakář Jiří Prskavec hodnotit jen pozitivně. Vyhrál mistrovství Evropy, sebral stříbro na světovém šampionátu, byl třetí ve Světovém poháru a hlavně si zajistil místenku pro OH 2024 v Paříži. A co teď? „Chci strávit co nejvíce času s klukama,“ říká 30letý otec Jiříka a Marečka.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Vodní slalomář a olympijský vítěz Jiří Prskavec během posezonní tiskové konference.

Článek

Čeká vás zasloužený odpočinek, jaký bude?

Nejdříve se musím vykurýrovat, pak chci strávit co nejvíce času s klukama. Máme naplánovanou Tlapkovou patrolu ve filmu, půjdeme poprvé do kina. Na to se moc těším. Pak jsem jim slíbil, že je vezmu do nějaké dětské herny. A pak mám možná ještě jedno překvapení, které netuším, jestli dopadne.

Prozradíte více?

Jak budeme jezdit před olympiádou trénovat do Paříže, tak kousek od areálu je Disneyland. Doufám, že se na nějaké soustředění podívají se mnou a vezmu je tam. (úsměv)

Právě v Paříži se minulý týden jelo finále Světového poháru, jak se trať pro olympijské hry ještě promění?

V květnu během mistrovsví Evropy, které se koná v Tacenu, ještě dojde k nějakým úpravám, ale nevypadá to, že k nějak radikálním. Spíše se budou snažit trať vystabilizovat, horní část je trochu rozbitá a nechá se s tím něco udělat. Areál by se měnit neměl, jen se udělá zázemí směrem k olympiádě.

I když se finále příliš nepovedlo, se sezonou musíte být spokojený, viďte?

Opravdu se mi povedla, asi nejlépe, jak mohla. Poprvé se mi podařilo uzavřít medailově všechny tři vrcholy. U kajaku jsme věděli, že v případě extrémně dobrého roku by se mohla podařit místenka na olympiádu, ale moc jsme s tím nepočítali.

Jenže nakonec se zadařilo.

Jak to bylo stále blíž a blíž, začal jsem vše daleko více vnímat. Na mistrovství světa se pak povedlo získat stříbro a tedy i místenku do Paříže. Strašně si toho vážím, že rok dopředu můžu přípravu směřovat jen k Paříži a nemusím řešit domácí nominaci.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Jiří Prskavec se světovým stříbrem a plyšovým maskotem.

Začal jste jezdit také na singlkanoi, kde jste ve Světovém poháru skončil pátý a nejlepší z Čechů. Co bude prioritou do další sezony?

Tím, že se jednalo o zkušení sezonu, tak nebyla vůbec špatná. Začal jsem jako 480. singlíř na světě, končím asi třicátý, což je slušný posun. Díky místence na kajaku mohu plnohodnotně nastoupit do nominačních bojů na kanoi. Na to se také moc těším, samozřejmě Váša (Václav Chaloupka) s Lukášem (Lukáš Rohan) mají směrem k olympiádě velký náskok, ale neřekl bych, že přímo tam směřuji. Rád bych se popral o tým a zazávodil si na mezinárodní scéně jako letos.

Kolik závodů vůbec před Paříží plánujete?

Prioritou zůstává kajak, mám tři hlavní a možná jediné podniky, které pojedu. Světový pohár v červnu v Troji si ujít nenechám, jen ho asi částečně odjedu z plné přípravy. Květnové mistrovství Evropy bude první zkouškou před olympiádou a vše bude směřovat právě k Paříži. Příprava bude dost čistá, aby forma přišla v pravý čas.

Reklama