Hlavní obsah

Plavec Straka byl na MS sedmnáctý na 10 km, mohlo by to znamenat olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plavec Martin Straka obsadil na mistrovství světa 17. příčku v závodě na 10 kilometrů. Mohlo by mu to v redukovaném pořadí zajistit účast na olympijských hrách v Paříži, uvedl na základě vlastních propočtů český plavecký svaz. Bude se čekat na potvrzení od mezinárodní federace. Druhý český reprezentant Matěj Kozubek byl na šampionátu v Dauhá jednadvacátý. Titul získal Maďar Kristóf Rasovszky.

Foto: Molly Darlington, Reuters

World Aquatics Championships Open Water Swimming – World Aquatics Championships – Old Doha Port, Doha, Qatar – February 4, 2024 Britain’s Tobias Patrick Robinson in action during the men’s 10km final REUTERS/Molly Darlington

Článek

Třiadvacetiletý Straka se přiblížil 13. příčce, kterou vybojoval na loňském světovém šampionátu ve Fukuoce. Od sedmého kilometru se pohyboval na hranici první desítky a ještě kilometr před cílem byl dvanáctý. Ve vyrovnaném finiši dohmátl jako sedmnáctý se ztrátou 37,60 sekundy na vítěze.

V redukovaném pořadí by to mělo znamenat kvalifikaci na OH. „Hovořili jsme se šéfem komise dálkového plavání. Mají na zveřejnění pět dnů a máme být trpěliví. Ale vychází nám, že by se Martin Straka měl mezi kvalifikované vejít,“ uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Jan Srb. Potvrzení závisí na komisi dálkového plavání federace World Aquatics.

Kozubek na rozdíl od Straky útočil ze zadních pozic na úrovni třetí a čtvrté desítky. Účastník OH v Tokiu se nakonec protlačil na dohled první dvacítky. Byl o 48,5 sekundy pomalejší než jeho reprezentační kolega.

Maďar Rasovszky vyhrál o více než dvě sekundy před Francouzem Marcem-Antoinem Olivierem a získal druhý světový titul v kariéře. V roce 2019 byl šampionem v závodě na pět kilometrů. Bronz vybojoval Brit Hector Pardoe.

Mistrovství světa v plaveckých sportech v Dauhá
Muži – 10 km
1. Rasovszky (Maď.) 1:48,21,2
2. Olivier (Fr.) -2,4
3. Pardoe (Brit.) -8,0
...
17. STRAKA -37,6
21. KOZUBEK (oba ČR) -1:26,1

Reklama

Související témata: