Hlavní obsah

Pravidla platí pro všechny. Ale nedobytnost Austrálie je frustrující, mrzí Závadovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový fokus na kauzu tenisty Novaka Djokoviče, který v detenčním zařízení v Melbourne čeká na soudní řízení, jež má v pondělí rozhodnout o jeho vpuštění či nevpuštění do země a tím i účasti na Australian Open, sleduje Barbora Závadová z druhé strany. Bývalá reprezentační plavkyně u protinožců trvale žije a během koronavirové krize si na vlastní kůži prožila tamní tvrdá opatření.

Foto: Pool, Reuters

Novak Djokovič v Austrálii neprošel imigrační kontrolou.

Článek

„Zamilovala jsem si Austrálii. Ale to, co předvádí poslední rok nebo dva v době pandemie, je k zamyšlení. A třešnička na dortu - případ Djokoviče. Oni vážně chtějí držet Austrálii odříznutou od světa," povzdechla si na svém twitterovém účtu účastnice olympijských her v Londýně a Rio de Janeiru.

„Můj povzdech spíš vycházel z frustrace, jestli už není načase trochu polevit. Chtěla bych jet domů, navštívit rodinu. Ale návrat zpátky by asi nebyl bez problémů," vysvětlovala pro Sport.cz zanedlouho 29letá Závadová, která v závěru minulého roku ukončila svou profesionální kariéru.

Podle držitelky českých rekordů na dlouhé i krátké polohovce a dvousetmetrové motýlkářské trati dnešní Austrálie připomíná nedobytný ostrov. „Mám z postoje vlády takový pocit. Všichni jsme tu trochu jako ve filmu Trosečník, už chybí jen házení s panem Wilsonem," pousmála se Závadová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Závadová při odletu na LOH v Riu de Janeiro.

„Nejhorší ale je, že se to začíná vracet a v zemi je nedostatek sezonních pracovních sil. Mám známé farmáře, kteří vyhazují tuny avokád a mang, protože nejsou lidé na sklizeň. Přitom ani dlouhé lockdowny v Melbourne a Sydney nevedly ke kýženým výsledkům. V momentě, kdy se znovu otevřely hranice mezi australskými státy, se covid opět začal šířit," poukazuje majitelka bronzu z ME 2012.

Jedna pravidla

Na Djokovičovu kauzu se nicméně dívá „australským" pohledem. „Rozumím rozhodnutí nevpustit jej do země. Jedna z věcí, kterou mám na Austrálii ráda, je respekt k pravidlům. A ty platí pro všechny. Jsi očkovaný, můžeš tam a tam, nejsi očkovaný, nemůžeš. Je to jasné pro všechny. Všichni tenisté museli prokázat očkování, nebo oprávněnost výjimky. A líbí se mi, že se úředníci nesklonili před sílou jména světové sportovní hvězdy," dodala Závadová.

Podobný názor pak zastává i přes dlouholeté přátelství s Djokovičovým koučem Mariánem Vajdou i někdejší lékař československého daviscupového týmu Michael Hvížďala. „Myslím, že pravidla musí platit pro všechny stejně, ať jste občan, prezident země nebo nejlepší tenista světa. Žijeme v demokracii, ne v anarchii, a proto musíme všichni stejně dodržovat přijatá protiepidemická opatření. Pokud není Novak Djokovič očkovaný, má prostě smůlu a hrát nemůže," doplnil pro Sport.cz Hvížďala.

Reklama

Související témata:
Karel Hvížďala