Hlavní obsah

Prskavec poradil soupeřům, v cíli od nich slyšel: Děkuju!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na triumfy na domácí vodě měl monopol. Poslední tři vrcholné závody v pražské Troji mával Jiří Prskavec fanouškům (pokud to covidové regule dovolily) z nejvyššího stupně, tentokrát mu pódium těsně uniklo. Při závodě Světového poháru skončil olympijský vítěz na kajaku čtvrtý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Prskavec v cíli finále kajakářů v Praze.

Článek

Jeho bilance v Troji je úchvatná. Od roku 2013 pět vítězství a tři druhá místa na Světových pohárech, mistrovství světa či Evropy. Tentokrát se mu ve finálové jízdě stal osudným válec, do něhož teklo více vody než předtím v semifinále. „A já na tu změnu nedokázal zareagovat, přitom obvykle je to v tom moje síla,“ pokrčil rameny.

„Už to tak bylo na posledním tréninku a já všem říkal: Nebojte, takhle to na závod nebude,“ přiznával s úsměvem Prskavec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Prskavec při finále Světového poháru v Troji.

Závody vodních slalomářů kromě formy závodníků či počasí může ovlivnit i aktuální stav vody. Na něj má v Troji vliv vypouštění plavební komory na Štvanici. „Obecně teď teče do Prahy extrémně málo vody, tak je sebemenší změna znát. Ale samozřejmě to měli všichni stejné, na to se nebudu vymlouvat,“ doplňoval.

Když doháněl ztrátu, přidal jeden dvousekundový šťouch, od stupňů vítězů ho dělily necelé tři desetiny. „Mrzí mě to kvůli domácím fanouškům, že jsem jim to nemohl vrátit, když se po dvou letech jel v Troji pořádný závod i s diváky,“ zalitoval.

Naopak soupeři jeho zaváhání brali s povděkem. „Už jsem se dostal do takové pozice, že mi Peter v cíli říkal, že děkuje,“ smál se. Dvojnásobný mistr světa Kauzer ze Slovinska nakonec pražský závod vyhrál. „Všichni vědí, že nejsem neporazitelný,“ říkal Prskavec.

Šlo tak spíše o pošťuchování než škodolibou radost, však český šampion z Tokia je mezi soupeři oblíben i díky své dobrosrdečnosti. Slovák Jakub Grigar, jenž skončil za Prskavcem na olympiádě druhý, v Troji popisoval, že mu před kvalifikací radil, ať si dá pozor na nízko postavené branky.

„Mám rád na našem sportu, že tam může být diskuze s kluky z ostatních týmů, všichni hledáme ty nejrychlejší cesty. Stejně pak v trati už musíte reagovat na aktuální situaci. Kubík mi děkoval, že mu to pomohlo,“ přiznával Prskavec.

Reklama

Související témata: