Hlavní obsah

Recept českého šampiona? Předháníme se v blbostech. Když už nemůžu, kouč mě pošle na ryby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tréninková dřina, ale k ní i trocha odreagování. Takový je recept, který dovedl kajakáře Josefa Dostála ke čtyřem olympijským medailím. A drží se ho i v nové sezoně, která vygraduje bojem o místenky pro hry v Paříži.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kajakáři a životní partneři Josef Dostál a Anežka Paloudová.

Článek

Poprvé jste absolvoval celou přípravu pod vedením svého někdejšího parťáka Pavla Davídka. Byla jiná?

Proběhla v trochu odlišném duchu. V lednu jsme se potýkal se streptokokem, pak už to bylo dobré, a i sezona se vyvíjí fajn, v prvních nominačních závodech jsem na singlu vyhrál a na deblu byl druhý s Kubou Zavřelem. A kromě tvrdé dřiny jsme zapojili i zábavu, zvlášť na podzim, pak už s námi na dalším soustředění Anežka (Paloudová) nebyla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čtyřnásobný olympijský medailista na kajaku Josef Dostál.

Co bylo zábavou krom času stráveného s partnerkou a nejlepší českou kajakářkou?

My jsme s Pavlem velmi dobří kamarádi, takže mě podporuje v různých blbostech. Předháníme se před i po tréninku, kdo udělá větší kravinu, což pomůže zvýšit tu zdravou motivaci. A když vidí, že energii nemám a už nemůžu, tak mě třeba vyžene na ryby, což samozřejmě uvítám. Jsem nadšený, že něco chytím a po volnu jsem zase vyměněný člověk. (úsměv)

Mezinárodní sezona vám začne už tento týden na Světovém poháru v Szegedu.

Pak jako jeden z mála Čechů pojedu i druhý svěťák v Poznani. Na Evropské hry nemůžu, protože přednost mají olympijské disciplíny, tak pojedou asi kluci ze čtyřkajaku. A vrcholem bude světový šampionát v Duisburgu, kde se bude bojovat o olympiádu. Pojedu singlkajak 1000 metrů a podle toho, jak se nám bude dařit s Kubou Zavřelem, buď na pětistovce debla, nebo také singla.

Foto: kanoe.cz

Josef Dostál by rád rozšířil sbírku světových medailí.

Se Zavřelem jezdíte letos poté, co jste ukončili spolupráci s medailovým parťákem z Tokia Radkem Šloufem. Jak se vám spolu jezdí?

S Kubou je to jiné než s Radkem. Je z jiného oddílu, nejsme spolu každý den, ale přijel za námi do Kalifornie, což byla bezvadná vzpruha, protože on je takový tréninkový blázen. Je těžší fyzicky i jiný náturou, ani snad není v lidských možnostech, co zvládá. Nejen, že je profesionální sportovec, ale u toho i pracuje, což mu dává odstup od kanoistiky, že nemusí být na závodech svázaný.

Chtěl byste tedy se Zavřelem závodit i v olympijské Paříži?

Priorita je singl a ten se pojede v Paříži poslední závodní den, kdy nás čeká semifinále i finále. A debl se jede den předem, což by mi asi vzalo dost sil. Pokud bychom s Kubou vyhrávali Světové poháry a na singlu se mi nedařilo, priority bych změnil, ale přece jen singl je singl.

Reklama

Související témata: