Hlavní obsah

Rekord za rekordem! Moje forma? Sám nad tím přemýšlím, usmívá se Zábojník

Kazaň

Co disciplína, to rekord! Životní formu si do Tatarstánu přivezl plavec Matěj Zábojník. Poté, co si přivlastnil národní maximum na prsařské stovce, posunul svůj a zároveň český rekord i na dvojnásobné distanci. Časem 2:05,38 prošel ze šestého místa do odpoledního semifinále mistrovství Evropy v krátkém bazénu a ani tam se nechce zastavit.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Matěj Zábojník na archivním snímku z plaveckého ME v Budapešti.

Článek

Ze svého rekordu jste ubral bez devatenácti setin sekundu. Čekal jste tak rychlou rozplavbu?

Doufal jsem, že bude tak rychlá, ale necítil jsem se před startem úplně optimálně. Říkal jsem si, že když stovka vyšla, formu očividně mám, tak do toho půjdu naplno. Nebyl to úplně lehký závod, ale s časem jsem spokojený, paráda.

Navíc celkové šesté místo.

Já si toho ani nevšiml, jen jsem viděl předchozí rozplavby, které byly docela rychlé, takže čas na postup byl těžší, než jsem čekal.

Čemu přičítáte, že jste si do Kazaně přivezl tak dobrou formu?

Taky nad tím přemýšlím. (úsměv) Nedařila se mi ideálně vyladit forma na závody v Plzni a pak jsem ubíral kilometry v tréninku, odpočíval a snažil se dostat spíš do psychické pohody. Nemyslel jsem na to, jak se mi plave, jen jsem si říkal, že to bude dobré a poplavu rychle. Očividně to vychází.

Povedená stovka vám utvrdila sebedůvěru.

Mám rád, když začínám něčím jiným, než je hlavní závod, abych si osahal vodu, ověřil formu a šel do dvoustovky s větším sebevědomím, když je forma dobrá jako teď.

Takže si věříte i na postup do finále?

Budu sebevědomý a řeknu, že si věřím. Myslím, že reálná šance ohrozit tu osmičku je.

Cítíte i časovou rezervu na další zlepšení českého rekordu?

Myslím, že odpoledne se budu cítit líp, trochu si odpočinu a budu víc probraný. Rezerva je v té druhé stovce, hlavně v poslední padesátce. Ta teď byla taková pomalá, utahaná, nejela se mi úplně dobře.

Do semifinále prošel i Vojtěch Netrh, daří se postupovat také dalším plavcům, jak se to projevuje na atmosféře v týmu?

Zatím se tu české výpravě velmi daří, byť občas o nějaké setinky nevycházejí finále, hlavně znakařům. Ale atmosféra je určitě dobrá, snad to vydrží až do konce šampionátu.

Reklama

Související témata: