Hlavní obsah

Olympijský šampion se po podpoře Putina na protest proti vyloučení Rusů vzdá světového šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobný olympijský vítěz z Tokia Jevgenij Rylov v minulém týdnu vystoupil na propagandistické akci za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina s připnutým písmenem „Z,“ které na sobě mají na Ukrajině ruské tanky a další vojenská vozidla. Po tomto aktu přišel o hlavního sponzora a nyní přišel s prohlášením, že se nezúčastní letošního plaveckého šampionátu na protest proti vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží. Plavecká federace FINA jim přitom jako jedna z mála povolila účast pod neutrální vlajkou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský plavec Jevgenij Rylov na propagandistickém shromáždění.

Článek

Pětadvacetiletý plavec, který v Tokiu ovládl znakařskou stovku a dvoustovku a přidal stříbro ve štafetě, ve středu skrze svůj instagramový profil oznámil, že se vzdává své účasti na letošním světovém šampionátu konaném na přelomu června a července.

„Na podporu ruských paralympijských sportovců, na podporu všech ruských sportovců, kteří byli vyloučeni z mezinárodních soutěží, odmítám jet na letní mistrovství světa 2022," sdělil Rylov svým fanouškům. Uvedl, že věří, že se ztrátou konkurence, kterou ruští sportovci pro ostatní představují, se sport nemůže rozvíjet.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Evgeny Rylov (@evgesh.rylov2396)

Mezinárodní plavecká federace ruské a běloruské sportovce zatím ze svých akcí nevyloučila, startovat jim umožnila pod neutrální vlajkou. Toto rozhodnutí se rozhodly bojkotovat reprezentace Švýcarska a Polska.

„‎Federace by měly vyvodit závěry o směru, kterým chtějí sport rozvíjet a zamyslet se nad tím, zda by se to líbilo Pierru de Coubertinovi, který inicioval založení olympijských her, které měly lidi sjednotit," dodal Rus.

Reklama

Související témata: