Hlavní obsah

Šéf britského veslování volá po zvláštní kategorii pro transgenderové sportovce

Šéf britského veslování Mark Davies vyzval světovou federaci, aby podobně jako ta plavecká zavedla samostatnou kategorii pro transgenderové sportovce. Také ve veslování je totiž tématem účast závodnic, které se narodily jako muži, v ženské kategorii. Napříč sporty se debatuje o tom, že mají nespravedlivou výhodu vůči sportovkyním, které jsou ženami od narození.

Foto: Český veslařský svaz

Ilustrační foto.

Článek

Mezinárodní veslařská federace aktuálně připouští v ženských závodech účast veslařek, které prošly změnou pohlaví. Jejich hladina testosteronu musí být minimálně dvanáct měsíců pod hranicí pěti nanomolů na litr. To je několikanásobně méně, než je obvyklá hladina testosteronu u mužů.

To je mírnější pravidlo, než které v červnu schválila mezinárodní plavecká federace (FINA). "Světové veslování ochraňuje ženský sport méně než některé jiné mezinárodní federace jako FINA, která přijala politiku otevřené a ženské kategorie," uvedl Davies. Vyzval vedení světového veslování, aby v zájmu rozvoje ženského sportu zvážilo podobný přístup jako u plavců. Závodnice, které dospívaly jako chlapci, totiž mohou být zvýhodněné.

Z olympijských sportů je přístup plavecké federace nejpřísnější. FINA povolila účast transgenderových sportovců v ženských závodech jen v případě, že změnu pohlaví podstoupili do 12 let. To je ale nereálné. Další federace jako Světová atletika nebo fotbalová FIFA v reakci na rozhodnutí plavců znovu zkoumají svá pravidla pro tyto případy.

Reklama

Související témata: