Hlavní obsah

Souboj úspěšných kamarádů má grády. Rohan se snaží dostat Prskavce pod tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou kamarádi, u vody vedle sebe vyrůstali a v olympijském Tokiu spolu mohli oslavit olympijské medaile. Každý hezky ve své kategorii, nelezli si do zelí. O víkendu na Trnávce se ale vodní slalomáři Lukáš Rohan s Jiřím Prskavcem poprvé na vrcholné domácí scéně potkali jako soupeři, když kajakář Prskavec začal testovat své schopnosti na kanoi.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lukáš Rohan při úvodním nominačním závodě na Trnávce.

Článek

A nejen ve vodáckém prostředí sledovaný souboj olympijského vítěze se specialisty, kteří jsou zvyklí v lodi klečet s pádlem s jedním listem, má grády. Však v sobotu byl Prskavec druhý a připsal si skalp i Rohana, což ho spolu s nedělním sedmým místem drží ve hře o tříčlennou reprezentaci.

Jak stříbrný olympijský medailista nesl porážku od kamaráda? „Neštvala mě. Já byl docela rád, že jsme byli spolu na stupních. Rozhodně mě nedeptá, že je dobrej, ale chci ho porážet,“ ujišťuje 28letý Rohan.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nezvyklý obrázek, Jiří Prskavec mezi kanoisty.

I pro něj je inspirativní sledovat Prskavcův svébytný styl. „Jezdí jinak než většina z nás. V kanoi je těžké udržet přímou jízdu, s čímž má asi největší problém, ale zase zkracuje průjezdy bran jako na kajaku. Někdy je to přehnané, někdy neskutečné. Ale nechci mu zvedat sebevědomí, to zase není potřeba,“ usmívá se.

Hecování jejich souboje provází. V polovině nominace před jejím víkendovým vyvrcholením v pražské Troji je na tom nejlépe bývalý mistr světa Václav Chaloupka, za ním je Rohan, mladík Martin Kratochvíl a ze čtvrté příčky číhá na šanci Prskavec.

„Já nepochyboval, že do nominace promluví. V sobotu jel výborně, ale ukázalo se, že když zajedu svoji jízdu, měl bych být lepší,“ věří Rohan.

„Snažíme se mu to zkomplikovat, protože jeho pozice je strašně výhodná. Reprezentaci má vyjetou na kajaku, na singlu může jenom překvapit. Tak si z něj dělám srandu a snažím se ho dostat pod tlak, ale zatím se to nedaří,“ usmívá se Rohan, jenž se po loňské sezoně vrátil od svého otce Jiřího do tréninkové skupiny Pavla Kubričana.

Reklama