Hlavní obsah

Srdeční záležitost. Horská je už zase jako ryba ve vodě

Ani se nenadála a ležela na operačním sále. Plavkyni Kristýně Horské na jaře lékaři při banální prohlídce objevili srdeční arytmii a s ohledem na zátěž vrcholové sportovkyně nabídli jediné řešení. Šest týdnů po zákroku je česká rekordmanka v plné zátěži a optimisticky vyhlíží víkendový start světového šampionátu v Budapešti.

Foto: Sport.cz

Kristýna Horská

Článek

Měla to být jen obyčejná prohlídka včetně EKG. Jenže tentokrát lékaři při pohledu na křivku srdeční činnosti zvážněli. „Ukázalo se, že je na srdci něco, co tam být nemá. Všechno vzalo rychlý spád a za čtyři dny jsem byla po operaci. Bez ní bych dál sportovat nemohla, lékaři řekli, že to by si na triko nevzali," líčila čtyřiadvacetiletá specialistka na polohovku a prsařské distance před odjezdem do Maďarska.

Horská před vyšetřením při zátěži necítila žádné potíže a dnes už s úsměvem přiznává, že verdikt lékařů přinesl šok. „Než mi vysvětlili, že to nijak neohrožuje můj život ani sportovní kariéru a půjde v uvozovkách o kosmetickou operaci, tak se mi na čtvrthodinu zhroutil svět. Hlavou mi běželo, co budu dělat, když nebudu moct plavat," vyprávěla účastnice olympiády v Tokiu.

Dvou a půlhodinový zákrok Horská absolvovala při vědomí, lékaři potřebovali její součinnost. „Laicky mi bylo řečeno, že normálně má člověk na srdci jeden proud, ale já dva. To dělalo neplechu a bylo třeba jeden odstranit. Během operace mi pak vyvolávali arytmie a potřebovali, abych s nimi komunikovala a hlásila jim, co mě bolí a nebolí," popisovala nevšední zkušenost.

Díky moderní medicíně navíc mohla během několika dní začít znovu trénovat. „Vlastně největší zdržení způsobilo hojení třísla, přes které se zákrok prováděl. Srdce mohlo do zátěže už za týden. Celkově byl výpadek asi dva týdny. Ve vodě jsem ale cítila pocit nezměrného štěstí, i když zpočátku mě brzdila psychika. Bušení srdce při zátěži ve mně vyvolávalo nepříjemné pocity, už je to ale pryč. Naopak. Mám v bazénu výborný pocit a nemůžu se dočkat MS. Jsem strašně vděčná, že všechno dobře dopadlo a beru start v Maďarsku jako odměnu," dodala Horská.

Reklama

Související témata: