Hlavní obsah

Straku splněný olympijský sen nadchnul, emoce prodal hned v dalším závodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři dny musel čekat na pomyslné razítko, ale teď už má 23letý dálkový plavec Martin Straka jistotu, že si při MS v Kataru zajistil účast na letošních OH.

Foto: Giorgio Perottino / Deepbluemedia

Dálkový plavec Martin Straka.

Článek

Sedmnácté místo z olympijské distance 10 km ho zařadilo na seznam dvaadvaceti kvalifikovaných do Paříže, který už schválila FINA. „Asi mi bude chvíli ještě trvat, než tomu pořádně uvěřím,“ líčí Straka, jenž povzbuzen pozitivní zprávu zaplaval v Dauhá výborně i středeční závod na 5 km, kde skončil patnáctý necelou půlminutu za vítězným Francouzem Fontainem

„Od dětství jsem o olympiádě snil. Když jsem se v úterý večer oficiálně dozvěděl, že na seznamu je napsané i moje jméno, tak mě přemohly emoce, ale promítl jsem je pozitivně do dalšího startu. Od začátku pětky jsem se snažil držet vpředu, protože každý únik se zezadu špatně zachytí. Celkem se mi to dařilo, ještě na posledním mezičasu jsem se držel někde kolem desátého místa, ale ten závěr byl znovu doslova brutální,“ usmívá se Straka.

Už po závodě na dvojnásobné trati mluvil o pravém dálkovém plavání v oblasti starého přístavu v katarské metropoli. „Pořád jsme se tam v balíku mlátili, kolem bójek doslova lezli po sobě. Takhle se to ale při vyrovnanosti současné světové špičky na otevřené vodě prostě odehrává,“ přibližuje.

Při debutu na MS loni ve Fukuoce skončil Straka na desítce dokonce třináctý. „Šlo o velké povzbuzení, ten výsledek mi dodal sebevědomí. Vidina šance na Paříž mě poslední dobou hnala dopředu během každého tréninku a jsem rád, že to v Kataru, kde byla poslední možnost, vyšlo,“ líčí dálkový plavec, jenž startem v Paříži naváže na krajana Matěje Kozubka, který se účastnil předchozích her v Tokiu.

Olympijská desítka se poplave v atraktivním prostředí řeky Seiny, v centru Paříže. Na startu ve stínu Eiffelovy věže budou mít pouze čtyři země dvojnásobné zastoupení, konkrétně Francie, Velká Británie, Austrálie a Itálie. Mezi vlaječkami čtrnácti zbývajících států bude i ta česká. „Jsem moc hrdý, že u toho budu. Na nejbližší půl rok mám motivaci,“ tvrdí Straka.

„Chtěli jsme v Kataru rozšířit počet plavců do olympijské výpravy tak o dvě jména, polovina úkolu je splněna už před nedělním začátkem bazénových soutěží. Martinovi opravdu moc gratuluji a jsem moc rád, že budeme mít pod pěti kruhy znovu zástupce i v dálkovém plavání,“ uvažuje předseda Českého svazu plaveckých sportů Jakub Tesárek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.