Hlavní obsah

Trénink naplno, pak domů s kočárkem. Hvězdný kanoista Fuksa o nové životní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život Martina Fuksy už se netočí jen kolem tréninků, závodů a soustředění. Necelý měsíc dělá dvojnásobnému mistru světa v kanoistice společnost dcera Emily a soudě podle prvních závodů v roli otce v Poznani, kde na kilometru vyhrál, rodinná pohoda svědčí i výkonnosti.

Foto: kanoe.cz

Kanoista Martin Fuksa se zlatem z Poznaně, které věnoval své dceři Emily.

Článek

Sám jste říkal, že vás vítězství na Světovém poháru překvapilo, protože se ještě necítíte v ideální formě. Kvůli příjemným rodinným povinnostem?

To vůbec, to mě spíš povzbuzovalo a tolik věcí jsem řešit nemusel. Manželka je skvělá a většinu věcí zařídila, já se mohl věnovat sportu. Ale cítil jsem, že mám letos pomalejší rozjezd. Nesoustředíme se na jarní závody, protože vrchol přijde v létě na mistrovství světa. Myslel jsem, že v Poznani z rozjížďky postoupím lehce rovnou do finále jako za starých časů, ale ta mi trochu otevřela oči. Takže mě vítězství neuchlácholí, i když mě určitě povzbudilo.

Doma se s dcerkou vyspíte dobře?

Každý mě strašil, že se nevyspím, ale musím zaťukat, malá je hodná. Budí se po třech hodinách, kdy ji lehce slyším, ale pak zase spím. Jsme všichni v ložnici, mám jen klapky na oči, když si Áňa rozsvítí lampičku, a u postele mám sluchátka, ale zatím jsem je nepotřeboval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anna Fuksová (@ann_.se)

Vždy jste byl vyhlášený profesionál, který v tréninku nepodcenil jediný detail. Je to teď náročnější, když chcete sportovní život skloubit s tím rodinným?

Tréninku dávám pořád sto procent, přes to nejede vlak. Když pak mám třeba strečink, stalo se, že jsem si říkal, že bych už radši za malou, ale vždy jsem to odcvičil. Holky mi pak vyrazí naproti na trénink, vezmu kočárek a jedeme domů, máme už zajetý režim.

Řada sportovců si pochvaluje, že když se jim narodil potomek, nebyli tak upnutí na své výsledky, vyčistili si hlavu a pak se jim dařilo ještě lépe.

Přesně to mi už několik lidí říkalo. Zatím jsem táta tři týdny, uvidíme, jak mě to změní. Ale určitě je ku prospěchu, když můžu po tréninku doma vypnout a věnovat se celý večer malé.

Jméno Emily jste vybíral vy, nebo vaše manželka?

Spíš moje paní. Chtěli jsme Emu, ale ta se narodila kamarádovi, tak jsme nechtěli dávat stejné jméno. Tak Áňa přišla s Emily a mně se to také líbilo.

Foto: kanoe.cz

Radost Martina Fuksy z triumfu ve Světovém poháru.

Jak si užívají nové role váš tatínek jako trenér a bratr jako parťák na deblkanoi?

Taťka je z ní úplně hotovej, pořád si prohlíží fotky a videa. A brácha je taky rád, že je strejda, i když ty emoce nedává tolik najevo.

Plánujete brát rodinu i na delší soustředění, abyste od ní nebyl dlouho pryč?

Zrovna jsme dceři byli udělat pas, aby s námi mohla jet, v plánu to určitě je. Nevím, jestli letos, když je ještě malá, ale třeba pak v Livignu budu určitě rád, když pojedou se mnou.

Reklama

Související témata: