Hlavní obsah

Tři sestry na vodě. Na rodinnou hlídku ale asi nedojde

Michal OsobaPrávo

Místo žezla si předávají pádlo. Ve vodním slalomu se snad ještě více než v ostatních sportech dědí vášeň pro divokou vodu a propletenec rodinných vztahů by se neztratil ani v rozvleklé telenovele. Nejnověji si spolu na vrcholné seniorské akci poprvé zazávodily při finále Světového poháru ve španělském Seu sestry Galuškovy, dvaadvacetiletá Karolína a teprve šestnáctiletá Antonie Galuškovy. A to už na kajaku jezdí i o dalších šest let mladší Bára…

Foto: Vladislav Galuška

Karolína (vpravo) a Antonie Galuškovy se svými medailemi z letošního mistrovství Evropy juniorů a do 23 let v německém Hohenlimburgu.

Článek

Tři sestry z obce Tedražice v klatovském okrese měly rodinnou inspiraci. Jejich tatínek jezdil v reprezentaci, proslulost ve slalomovém světě si ale získal především díky firmě, kterou nenápadně vybudoval.

„Začal od nuly, zlomilo se mu pádlo, co měl z Německa a nechtěli mu dát nové. Vyrobil si své, to se líbilo kamarádovi, tak udělal další," popisuje Karolína Galušková začátky firmy Galasport, která dnes zásobuje pádly i loděmi velkou část světové špičky.

Další rodinné týmy v reprezentaci
Hilgertovi
Legendární Štěpánku koučuje manžel Luboš a v reprezentaci se potkala i s jejich synem, také Lubošem. Letos se do týmu pro MS nedostala, premiéru si odbude její neteř Amálie. Její rodiče Ivan a Marcela mají na kontě medaile z mistrovství světa v hlídkách.
Prskavcovi
Mistra světa a medailistu z Ria Jiřího Prskavce trénuje jeho tatínek Jiří, bronzový z MS 1999. Světové medaile má i maminka Marcela, bratranec Lukáš Kubričan byl juniorským mistrem světa a nyní trénuje mj. kanoistku Fišerovou.
Jáňovi
Michal Jáně na singlkanoi vyhrál SP v Praze 2010, Jakub je na deblkanoi s Ondřejem Karlovský bronzový z ME 2013. V Pau se představí oba, Jakub pojede navíc s Fišerovou v nové kategorii C2 mix.
Řihovi
Šestnáctiletá Eva Říhová je benjamínkem českého týmu v Pau, tatínek Miloslav kromě ní koučuje i kajakářská esa Přindiše s Hradilkem.
Přindišovi
Otec čerstvého vítěze SP na kajaku Pavel startoval na olympiádě v Barceloně a syna Víta do roku 2013 trénoval.
Hradilkovi
Bývalý mistr světa Vavřinec se letos do užší reprezentace nevešel a v Pau pojede jen slalom cross. Jeho starší bratr Václav se Štěpánem Sehnalem závodil na deblkanoi.
Maškovi
Ostřílený kanoista Jan Mašek se představí v kategorii C2 mix s Veronikou Vojtovou. Jeho sestra Alena pracuje pro mezinárodní federaci ICF a Maškové partner Stanislav Ježek je bývalým vítězem Světového poháru na kanoi.

K vodě přirozeně vedla i cesta dcer Vladislava Galušky. „Taťka mi v šesti letech řekl, ať dělám, co chci, ale ať to dělám aspoň hodinu denně, abych jen nevysedávala u počítače,“ líčí nejstarší z tria sester. A vedle atletiky, lyžování, hry na kytaru či malování u ní vyhrál slalom.

„Tátu už v reprezentaci nepamatuju, ale v Českých pohárech ano. A je super, že když jsem ve třinácti jela poprvé na Trnávce, což je jedna z nejdivočejších vod, mohl jet přede mnou a ukazovat mi trať, stejně jako pak Toničce a Barunce,“ líčí Karolína Galušková.

„A jak jsme od sebe všechny šest let, na každou z nás měl hodně času,“ pochvaluje si. Dojde jednou třeba i na sesterskou hlídku? „V reprezentaci asi ne, tam bychom se mohly potkat za deset let a nevím, jestli ve dvaatřiceti budu chtít ještě pádlovat,“ usmívá se.

Medaile už vozí obě

Už od roku 2010 vozí medaile z mládežnických šampionátu včetně juniorského evropského zlata či titulů vicemistryně světa juniorů i do 23 let, letos se stala mistryní světa mezi juniorkami Antonie, za což byla odměněna startem ve finále SP.

Která z dcer by jednou úspěšnou rodinnou firmu mohla převzít? „Určitě bych nechtěla, aby zanikla. Jsme na to tři, tak uvidíme, kdo to bude chtít dělat,“ přemítá Karolína, která své mimosportovní uplatnění vidí zatím spíše v psychologii.

Kvůli jarním státnicím ostatně musela přepustit své místo na mistrovství Evropy Štěpánce Hilgertové. Světový šampionát příští týden v Pau už si ujít nenechá.

Reklama

Související témata: