Hlavní obsah

Ukrajinský plavec Romančuk odsoudil účast Rusů na OH, bojkot her ale nezvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk odsoudil rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) povolit neutrálním ruským a běloruským sportovcům účast na olympijských hrách 2024 v Paříži. Novinářům na mistrovství Evropy v krátkém bazénu řekl, že je to „velká, velká škoda pro sportovní svět“. Bojkot olympijských her ale navzdory tomu nezvažuje.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk (vpravo) s bronzovou medalí.

Článek

„Rusové útočí na ukrajinská města, ukrajinské civilisty, ukrajinské sportovce a ukrajinská sportoviště a teď jim dovolíme účastnit se soutěží. To není normální,“ uvedl Romančuk, který na OH v Tokiu získal stříbro na patnáctistovce a bronz na osmistovce. Připomněl oběti ruské agrese, která trvá od února 2022. „Více než 400 sportovců v této válce zahynulo. A teď je bereme na olympiádu? Když nedodržujete pravidla, když nedodržujete světový mír, tak jak můžete být připuštěn do závodů?“ láteřil.

MOV v pátek oznámil, že na OH v Paříži budou moci startovat ruští a běloruští sportovci jako jednotlivci s neutrálním statusem, pokud splní kvalifikační kritéria a další podmínky. Startovat budou smět pod neutrální vlajkou, bez státní hymny či symbolů. Sportovci, kteří mají vazby na vojenské či bezpečnostní složky, by měli zůstat vyloučeni stejně jako ti, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině. Startovat na OH nesmějí ani týmy z obou zemí.

Splnění kvalifikačních podmínek závisí na postoji mezinárodních federací, protože jen některé z nich dovolují ruským a běloruským sportovcům startovat jako neutrální na mezinárodní scéně. Od začátku příštího roku to plánuje i světová plavecká federace, takže ruští a běloruští plavci budou mít šanci splnit olympijské limity.

Romančuk navzdory možné účasti sportovců z nepřátelské země nepřemýšlí o tom, že by olympijské hry bojkotoval. „Musím dělat svou práci. Moje nejlepší práce je plavat, reprezentovat Ukrajinu a mluvit, dávat hodně rozhovorů. To je moje práce,“ prohlásil.

Odsuzující ohlasy po rozhodnutí MOV zaznívají i od českých funkcionářů. Naposledy se k němu vyjádřil předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, který je na MS florbalistek v Singapuru. „S tímhle řešením nejsme v souladu, radost z toho nemáme,“ řekl českým novinářům na místě. Je ale podle něj otázka, kolik ruských a běloruských sportovců splní podmínky MOV. „Může se stát, že další podmínky, třeba i ty dopingové, budou tak přísné, že je sportovci nesplní. Uvidíme, jak se to vyvine. Ale může se stát, že nakonec žádná velká skupina ruských sportovců v Paříži startovat nebude,“ přemítal. Nevyloučil ani možnost, že nařízení za nepřípustné označí ruská strana.

Reklama