Hlavní obsah

V Račicích se připravuje devět mladých ukrajinských kanoistů s trenérkou

V Labe Aréně v Račicích se od začátku dubna připravuje devět mladých ukrajinských kanoistů s trenérkou. Plánuje se také příjezd patnáctičlenné skupiny ukrajinských veslařů. Členové ukrajinské veslařské reprezentace dosud nabídku české strany nevyužili, protože byli při zahájení ruského útoku na Ukrajinu na soustředění v různých koutech světa a tam zůstávali.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Humanitární pomoc sportovcům a jejich rodinám nabídlo národní olympijské centrum v Račicích, které společně spravuje tuzemský kanoistický a veslařský svaz. Ukrajincům poskytují vedle tréninkových možností také ubytování a plnou penzi.

Mladí sportovci opouštěli vlast narychlo, takže 1. dubna přijeli s minimem věcí. Správa račického areálu jim pořídila základní oblečení a obuv, hygienické potřeby, dva mobilní telefony a notebook. Lodě dodalo několik pražských klubů. "Budeme se snažit v případě potřeb zajistit další materiál, který by vybavení skupiny, narychlo evakuované z válkou postižené země, vhodně doplnil. Může jít například o sportovní oblečení pro trénink, všeho ostatního mají v tuto chvíli dostatek," uvedl v tiskové zprávě předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Plánují se další aktivity pro ulehčení pobytu ukrajinských kanoistů v Česku. "Od začátku května budeme ve spolupráci se ZŠ Ostrovní ze Štětí ukrajinské sportovce vyučovat i českému jazyku, abychom jim usnadnili začlenění do české společnosti," dodal ředitel Labe arény Michal Kurfirst.

Reklama

Související témata: