Hlavní obsah

Veslaři počítají před ME ztráty, dvě posádky vypadly

Sedm českých posádek se představí na mistrovství Evropy ve veslování, které se od čtvrtka do neděle uskuteční ve Slovinsku. Na jezeře Bled nebudou chybět ani Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek, kteří se loni pátým místem na dvojskifu lehkých vah postarali o nejlepší český výsledek na kontinentálním šampionátu v Mnichově.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český dvojskif Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na archivním snímku.

Článek

Původně mělo na ME startovat devět českých lodí, dvojskif Jan Cincibuch, Jakub Podrazil a párová čtyřka Filip Zima, Marek Diblík, Dalibor Neděla, Jan Potůček budou nakonec ze zdravotních důvodů chybět.

"Kuba Podrazil má dlouhodobé problémy se streptokokem a otekly mu mandle. V párovce dva kluci onemocněli," řekl sportovní ředitel Českého veslařského svazu Ondřej Synek ČTK. Definitivní rozhodnutí o zrušení jejich plánovaných startů padlo dnes.

Párová čtyřka tak přišla o šanci navázat na vítězství v úvodním závodě Světového poháru v Záhřebu, kde před třemi týdny ve slabší konkurenci premiérově triumfovala i skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová. Vraštil se Šimánkem i dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou byli druzí.

Návrat do "velkého" veslování čeká v Bledu Jakuba Helešice, který v roce 2020 tehdy jako třiadvacetiletý nečekaně ukončil aktivní kariéru. Letos se ale bude snažit společně s Václavem Baldriánem na dvojce bez kormidelníka kvalifikovat na olympiádu v Paříži.

Nominace ČR na ME ve Slovinsku
Muži:
Jakub Helešic, Václav Baldrián (dvojka bez korm.)
Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (dvojskif lehkých vah)
Ženy:
Lenka Lukšová (skif)
Kristýna Neuhortová (skif lehkých vah)
Pavlína Flamíková, Radka Novotníková (dvojka bez korm.)
Michala Pospíšilová, Alice Prokešová (dvojskif)
Simona Pašková, Alžběta Zavadilová, Eliška Podrazilová, Markéta Nedělová (párová čtyřka)

Reklama