Hlavní obsah

Zábojník na ME v krátkém bazénu postoupil do semifinále na 100 metrů prsa

Matěj Zábojník na mistrovství Evropy v krátkém bazénu postoupil do semifinále závodu na 100 metrů prsa v českém rekordu 57,73 sekundy, kterým se zařadil na třinácté místo. Z rozplaveb do dalších bojů naopak neprošli jeho prsařský kolega Vojtěch Netrh a překvapivě ani Simona Kubová na 200 metrů znak.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Prsař Matěj Zábojník na ME v Budapešti.

Článek

Jednadvacetiletý Zábojník v polovině října při Plzeňských sprintech překonal český rekord na dvoustovce, kterou má na šampionátu v Kazani ještě před sebou. Jeho prvním startem v Rusku byla stovka, v níž vymazal z rekordních tabulek pět let starý čas Petra Bartůňka. Rekord vylepšil přesně o sekundu. Semifinále čeká Zábojníka dnes v 17:43 SEČ. Bude jediným českým zástupcem v podvečerním bloku.

Devatenáctiletý Netrh obsadil 25. místo. Nestačilo mu, že si vylepšil osobní maximum o tři desetiny na 58,70, což je o tři setiny rychlejší čas než Bartůňkův nyní už bývalý český rekord.

Rozplavba dvoustovky se vůbec nevydařila české rekordmance Kubové. V té své dohmátla až sedmá v čase 2:11,14, který byl o tři a půl sekundy pomalejší než její sezonní maximum ze začátku září při International Swimming League v Neapoli. Celkově se zařadila na dvacáté místo z 23 účastnic. Vzhledem k redukci postupujících na maximálně dvě z jedné země je i tak pro semifinále první náhradnicí.

Reklama