Hlavní obsah

Zábojník vyhrál na ME rozplavby dvoustovky, postoupili i Kubová a Šefl

Matěj Zábojník postoupil z prvního místa do semifinále mistrovství Evropy na 200 metrů prsa. Znakařka Simona Kubová se na padesátce kvalifikovala jako sedmá. V dnešním dopoledním programu na šampionátu v Římě uspěl i Jan Šefl, který si zajistil semifinále na 100 metrů motýlek.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Matěj Zábojník na archivním snímku.

Článek

Zábojník po dvanáctém místě na stovce ukázal, že na dvojnásobné distanci může útočit minimálně na finále. Výkonem 2:11,16 zaostal jen o 76 setin za svým českým rekordem z letošního dubna. Nikdo nebyl v rozplavbách, které provázela bouřka a déšť, rychlejší.

"Nečekal jsem, že budu postupovat z první pozice, ale můj plán byl cílit na čas nízkých 2:11. A zase jsem to nechtěl úplně vypustit, abych se rozjel na odpoledne. Byl to ideální závod, docela to bolelo, ale také nás nechali docela čekat před startem a trošku jsem prochladl. Myslím, že odpoledne to bude lepší. Budu odpoledne víc probraný, víc odpočatý a rozplavaný," řekl Zábojník Radiožurnálu Sport.

Česká rekordmanka Kubová vstoupila do ME na sprinterské padesátce, ve které si vylepšila sezonní maximum o osmnáct setin na 28,17. To znamenalo sedmý postupový výkon. "Já jsem s tím časem moc spokojená, protože mi to neplavalo úplně skvěle. Myslím, že jsem měla dobrou startovní reakci a dobré vlnění, ale pak mi chvilku trvalo, než jsem se do toho dostala. Dnešek byl ale takový hektický kvůli bouřce a chtěli tady udělat všechno co nejrychleji, protože počasí je takové, jaké je. Na druhou stranu mi kvůli orientaci docela vyhovuje, když prší a nesvítí sluníčko," zhodnotila své vystoupení.

Motýlkář Šefl na stovce vyrovnal svůj nejlepší letošní výkon a časem 52,67 proklouzl jako předposlední do semifinále. "Oproti padesátce to je výrazně lepší a i pocitově to dnes bylo fajn. Postup do semifinále je pro mě milým překvapením a je to obecně asi jeden z pomalejších postupů, ale na to se historie neptá," poznamenal.

V rozplavbách neuspěl jen v téže disciplíně Ondřej Gemov, který se osobním rekordem 54,54 sekundy zařadil na 41. místo. Jeho hlavní disciplínou by ale měla být motýlkářská dvoustovka.

Ve večerním programu tak dnes budou závodit tři čeští plavci. Semifinále s jejich účastí jsou seřazena za sebou mezi 18:34 a 19:04.

Reklama

Související témata: