Hlavní obsah

Žádné diskotéky, žádný alkohol. Jsem na sebe nejpřísnější ze všech, tvrdí kanoista Fuksa

Praha

Své velmi slibně se rozvíjející kanoistické budoucnosti je ochoten podřídit mnohé. Diskotéky, mejdany či alkohol? Byť by image Martina Fuksy s náušničkou a tetováním mohla k nálepce hejska svádět, jednadvacetiletý talent označovaný za nástupce Martina Doktora ani v nejmenším nehodlá se svou závodní budoucností hazardovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa před víkendovým SP v Račicích.

Článek

„Jsem na sebe asi nejpřísnější ze všech,“ tvrdí. „Ale to je dobře, nebudu sportovat do konce života. Když mi to jde a baví mě to, tak tomu chci dát všechno,“ vysvětluje Fuksa.

Koleno už vyléčil

Jenže jak je kariéra vrcholového sportovce vrtkavá, poznal na vlastní kůži vloni. Senzačně rozjetá sezóna se dvěma tituly mistra Evropy skončila téměř ze dne na den. Zlatý stafylokok mu způsobil zánět v koleni, a to je pro kanoistu, jenž do lodi zakleká, velký problém.

Další závody musel Fuksa odpískat a do velké kanoistiky se vrátí až při víkendovém Světovém poháru v Račicích. „Na koleno si vzpomenu jen, když se mě na něj někdo zeptá, jinak o něm nevím,“ hlásí radostně.

Zástupce nejmladší generace kanoistického rodu Fuksů, jehož otec Petr a děda Josef trénují, bude mít v Račicích hojnou podporu. „Rodina deset lidí, kamarádi dalších deset,“ vypočítává.

Strašákem je maturita

Početná ale bude i konkurence. „Bohužel už jsem se díval, kdo dorazí,“ přiznává. Kromě olympijského vítěze z Pekingu Vajdy všichni hlavní soci. „Tím největším je Němec Brendel, který vyhrál olympiádu v Londýně i první svěťák v Miláně,“ hlásí Fuksa.

Račice, kde se představí na pětistovce a kilometru, budou jarním vrcholem jeho sportovního života, v tom osobním směřuje pozornost k maturitě.

„Ta je asi větší strašák. Mám za sebou praxi a písemnou část, 26. května přijde ústní. Ale zas tolik se tím nestresuju, když mi to nedaj, zopakuju si maturitu v září,“ dodává s bezelstným úsměvem student gastronomie na střední odborné škole v Poděbradech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články