Hlavní obsah

Znakař Čejka a prsařka Horská postoupili na MS do finále dvoustovek

Hned dvojnásobné zastoupení bude mít Česko ve finálových závodech v závěrečný den mistrovství světa v krátkém bazénu. Nejdříve do něj postoupil Jan Čejka na 200 metrů znak, který byl v českém rekordu 1:50,50 v rozplavbách druhý. Pak ho napodobila Kristýna Horská na 200 metrů prsa, jež se výkonem 2:21,59 podělila o sedmou příčku. Rozšíří se tak počet finálových umístění české výpravy v Abú Zabí. Dosud se o jediné postarala znakařka Simona Kubová sedmou příčkou na stovce.

Foto: Martin Sidorják/ČSPS, ČTK

Plavec Jan Čejka na mistrovství světa v krátkém bazénu v Abú Zabí.

Článek

Čejka ve třetí rozplavbě díky silnému závěru dohmátl druhý za Američanem Shainem Casasem, mistrem světa ze stovky. Vlastní národní maximum z říjnového Šamorína vylepšil o sedm desetin a v žádné jiné rozplavbě nebyl nikdo rychlejší. Český rekord Čejka překonal na tomto MS potřetí. Dvakrát se mu to povedlo na padesátce, v níž je juniorským mistrem světa z roku 2019.

Horská za svým českým maximem zaostala o 1,71 sekundy a dohmátla v závěrečné rozplavbě těsně třetí. Společně s Irkou Monou McSharryovou uhájily poslední postupové místo o 29 setin před Ruskou Marií Temnikovovou.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Plavkyně Kristýna Horská.

Druhému českému znakaři Tomáši Frantovi se zdaleka tolik nedařilo. Časem 1:59,64 obsadil 30. příčku.

Finále poplave jako první Horská, jejíž disciplína je naplánovaná na 15:41 SEČ. Mužský závod na 200 metrů znak s Čejkou by měl odstartovat o patnáct minut později.

Reklama

Související témata: