Hlavní obsah

Garabík dostal v americkém biatlonovém týmu trest za sexuální obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na půl roku byl bývalý český biatlonista Petr Garabík vyřazen ze servisního týmu americké reprezentace. Stříbrný medailista ze štafety z mistrovství světa v roce 1995 se měl provinit sexuálním obtěžováním 31leté biatlonistky Joanne Reidové. Garabík obvinění označil za nesmysl.

Foto: Profimedia.cz

Petr Garabík na archivním snímku

Článek

„Nikdy jsem nikomu nic neudělal bez jeho souhlasu a to, že jsem měl nějaké vtipy a narážky, nikdy nebyl sexuální nátlak,“ řekl agentuře AP. „Vždycky jsme se tomu smáli. Tím myslím ostatní členy týmu,“ dodal.

Účastnice dvou olympijských her si stěžovala na nevhodné narážky a doteky od českého servismana už v minulosti, ale podle jejích slov jí bylo řečeno, že takové chování je součástí „mužské evropské kultury“.

Vyšetřování organizací SafeSport začalo až poté, co se jí zastala týmová kolegyně Deedra Irwinová. „Nové členky týmu před ním byly varovány,“ řekla agentuře AP Reidová, podle níž bylo Garabíkovo chování dobře známé a funkcionáři se tvářili jako by bylo normální.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Joanne Reidová na archivním snímku

Čím se měl nyní 54letý účastník tří olympiád v roli závodníka provinit? Podle Reidové se od roku 2016 dopouštěl „neustálých dotyků, nevyžádaných obejmutí a oplzlých vtipů.“

V březnu 2017 se měl opilý dobývat do jejího hotelové pokoje, povalil ji a snažil se jí políbit, dokud nepřišla její spolubydlící. V únoru 2021 jí zase měl říct, ať si vyzvedne balíček na vysoké poličce a pak jí chytl mezi nohama a za rozkrok k ní zvedl.

Odplata, tvrdí Reidová

Podle výsledků 18měsíčního vyšetřování se Garabík, jenž u týmu pracuje od roku 2008, skutečně provinil opakovaně v období šesti let.

Americká federace zatím vloni změnila pravidla nominace a Reidová se ocitla mimo tým. Podle biatlonistky to byla odplata za to, že na problém upozornila. Garabík bude po uplynutí půlročního trestu do konce letošního roku v podmínce.

V minulosti se na obranu práv žen postavil i další Američanka Susan Dunkleeová. Při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě si stěžovala, že v servismanských buňkách jsou rozvěšeny fotografie polonahých žen a sama se v tomto prostředí necítí komfortně.

Reklama

Související témata: