Hlavní obsah

Biatlonistky zabrzdila tři trestná kola, v cíli byly Češky sedmé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři trestná kola zatížila konto českých biatlonistek při sobotním štafetovém závodě na mistrovství světa v německém Oberhofu. Jednou kroužila Markéta Davidová, dvakrát finišmanka Lucie Charvátová a bylo z toho sedmé místo v cíli. Překvapivě zlaté byly Italky.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová při individuálním závodě.

Článek

První úsek zvládly nejlépe Švédky díky výbornému běhu Perssonové, která ale předávala jen pět desetin sekundy před Terezou Voborníkovou. Úvodní členka české štafety celých 6 km držela kontakt s nejlepšími, když využila jediný náhradní náboj při ležce a stojku dala čistě na pět ran.Opouštěla střelnici čtvrtá, ale na posledním kilometru ještě předstihla obě biatlonistky, které vůbec nedobíjely.

Za Voborníkovou zůstaly o pět vteřin domácí Voigtová, ale i Comalaová z Itálie. „Mám docela radost, jak se mi to podařilo zajet. Přes rozpačitý nástřel jsem měla obě položky docela jisté a síly na lyžích mi vydržely síly i do posledního táhlého kopce," líčila česká biatlonistka.

Tereza Vinklárková se dostala na šampionát až jako náhradnice za marodící Jislovou, ale vyjela si v Oberhofu místo ve štafetě a statečně se prala s druhým úsekem. Na soupeřky z popředí závodu běžecky dost ztrácela, ale na střelnici obstála. Vleže sice nedala poslední ránu, kterou pak dobíjela nadvakrát, ale vstoje vyčistila terč rychle a bezchybně. „Na střelnici jsem ani neměla pocit, že by mně foukalo. Snažila jsem se na celém úseku vydat na max," říkala česká biatlonistka, když předala šestá.

Čtvrtá položka závodu hodně zamíchala pořadím, protože na trestné kolo šla Francie, která tak ztrácela na vedoucí Itálii téměř půl minuty. Dvakrát kroužily Švédky a dokonce třikrát Norka Tandrevoldová, která předala až sedmá.

Markéta Davidová se snažila českou štafetu vytáhnout hodně dopředu, dotáhla se až na druhé místo, jenže při položce vstoje se v silném větrném poryvu neubránila trestnému kolu. „Tohle si já nemůžu dovolit, možná jsem se nechytla v poloze. Síly mi docházely, i když pocit na lyžích byl nejlepší za celé mistrovství," líčila Davidová, který výborným během ale nakonec uhájila čtvrté místo, jen pět vteřin za třetím Švédskem.

Vpředu se od třetího úseku držely Němky spolu s Italkami, které za celý závod dobíjely pouze dvakrát. Díky výtečnému výkonu Vittozziové na střelnici i v běžecké stopě to bylo docela překvapivé zlato pro Itálii. Domácí reprezentantky braly stříbro, sestry Öbergovy uhájily bronz pro Švédky.

Česká finišmanka Lucie Charvátová vleže chybovala tolik, že si v dešti musela přidat 300 metrů na trestném kole a vrátila se z něj až osmá. „Bohužel měla všechny rány dole, protože je nedojížděla a tím to celé zazdila," říkal asistent trenéra Jiří Holubce. Po dvojím dobíjení na stojce sváděla Charvátová až do cílové rovinky boj o sedmou příčku se štafetou Švýcarska a rozdílem půl sekundy uspěla.

MS v biatlonu v Oberhofu - štafeta žen 4x6 km
1. Itálie (Comolaová, Wiererová, Auchentallerová, Vittozziová) 1:14:39,7 (0 trest. kol+2 dobíjení)
2. Německo (Voigtová, Kebingerová, Schneiderová, Herrmannová-Wicková) -24,7 (0+6)
3. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -55,7 (2+11)
4. Francie -1:31,6 (1+12)
5. Rakousko -2:08,0 (0+12)
6. Norsko -2:20,9 (4+13)
7. Česko (VOBORNÍKOVÁ, VINKLÁRKOVÁ, DAVIDOVÁ, CHARVÁTOVÁ) -2:45,1 (3+11)

Reklama