Hlavní obsah

Šanci štafety definitivně pohřbila dvě trestná kola Václavíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepovedený štafetový závod zažili čeští biatlonisté při Světovém poháru v německém Ruhpoldingu. Krčmář sice zvládl první úsek výborně a předával druhý, jeho krajané už ale zaostali běžecky i střelecky a šanci na umístění v elitní desítce pohřbil finišman Adam Václavík, který po závěrečné stojce musel na dvě trestná kola. Reprezentanti skončili až patnáctí s téměř čtyřminutovou ztrátou na vítězné Norsko, které doprovodily na stupně vítězů Německo a Francie.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář během štafetového závodu v Ruhpoldingu.

Článek
Fotogalerie

Češi postavili štafetu hodně netradičně, její nejsilnější článek Michal Krčmář celý závod rozbíhal. „Cítil jsem se od rána dobře a musel se krotit, abych tempo nepřepálil. Jinak mě to bavilo a byl jsem rád, že jsem to předal hodně vpředu. Mám z toho svého úseku dobrý pocit," řekl pro Českou televizi Krčmář, jenž předával jako druhý deset vteřin za vedoucím Francouzem Perrotem.

Štvrtecký držel umístění až na střelnici, tam ale vleže třikrát minul a klesl na 12. pozici s téměř minutovou ztrátou. Dva náhradní náboje potřeboval i při druhé střelecké položce a Hornigovi, který ve SP jel štafetu poprvé, předával jako třináctý.

„Na střelnici mi hodně vadil vítr. Pět dobíjení je vážně moc," uznal Štvrtecký. Závodilo se na rozměklém sněhu, který pořadatelé hodně prosolili, aby trať vydržela i v teplotách, které neklesly pod nulu. Do toho se zhruba v polovině štafetového klání ještě spustil déšť.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář opouší střeleckou položku během štafetového závodu v Ruhpoldingu.

Norové postupně šplhali dopředu po Lägreidově trestném kole, rozhodující podíl na triumfu pak měl Christiansen na třetím úseku. Francii pohoršilo 150 metrů navíc pro Guigonnata po stojce. Hornig při obou položkách chyboval jen jednou a udržel české postavení. „Mám ale smíšené pocity. Běh byl špatný, ač jsem do toho šlapal, co se dalo," mínil český mladík a vysvětloval, že se mu na střelnici vzpříčily náboje v hlavni, starý nevyletěl a nový se zasekl. Musel tak oba vyndat ručně a přebíjet, což mu vzalo cenné sekundy.

Norské ambice potvrdil na posledním úseku vládce Světového poháru J. Boe, který okamžitě ujel Němci Reesovi a o vítězi bylo rozhodnuto. Finišman Václavík po výborné ležce dorazil k závěrečné střelecké položce desátý, jenže při stojce mu ani všechny tři náhradní náboje nepomohly vyčistit terče. Dva nesklopil, musel si přidat 300 metrů navíc a cílem projel až za Bulharskem na patnáctém místě.

Světový pohár biatlonistů v Ruhpoldingu – štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, T. Boe, Christiansen, J. Boe), 1:10:51,4 (1+7)
2. Německo (Zobel, Kühn, Doll, Rees) +20,1 (0+4)
3. Francie (Perrot, Fillon Maillet, Guigonnat, Claude) +55,6 (1+7)
4. Švédsko (Samuelsson, Femling, Nelin, Ponsiluoma) +1:49,3 (1+15)
5. Itálie(Cappellari, Bionaz, Braunhofer, Giacomel) 1:56,8 (0+10)
6. Ukrajina (Pryma, Nasyko, Cymbal, Dudčenko) +2:06,8 (0+7)
...
15. ČESKO (KRČMÁŘ, ŠTVRTECKÝ, HORNIG, VÁCLAVÍK) +3:53,3 (2+10

Reklama

Související témata: