Hlavní obsah

Štafetová neporazitelnost Norů prodloužena. Češi po trestném kole devátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světový pohár biatlonistů ještě není ani v polovině sezony, ale muži Norska už mají po dalším štafetovém triumfu jistotu zisku malého křišťálového globu za ovládnutí disciplíny. V Ruhpoldingu přes absenci Johannese Thingnese Böa vyhráli závod seriálu pojedenácté za sebou. Češi se na třetím úseku nevyhnuli trestnému kolu a nakonec obsadili deváté místo.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Čeští biatlonisté (zleva) Michal Krčmář a Tomáš Mikyska ve štafetě.

Článek

Přitom reprezentační štafetu rozbíhající Tomáš Mikyska zvládl střelbu prvního úseku velmi dobře. Vleže nedobíjel, vstoje pouze jednou, jenže neudržel kontakt se špičkou na lyžích. „Běh byl hodně utrápený, možná mě sundala extrémní nervozita,“ líčil český biatlonista, jenž nachytal půlminutovou ztrátu.

Fotogalerie

První předávali domácí Němci zásluhou Strelowa před Francií, za níž štafetu rozjel Perrot. Třetí byly díky Wrightovi s minimálním odstupem USA, hned za nimi následovalo Norsko. Mikyska nakonec poslal Michala Krčmáře na trať jedenáctého.

Také na druhém úseku se udrželi Američané díky čtvrtému Dohertymu mezi nejlepšími, byť čelo ovládli domácí Kühn, Jacquelin z Francie a Nor Dale-Skejvdal. Krčmář při položce vleže vyčistil jediný zbylý terč až se dvěma rezervními náboji, u stojky si vypomohl pouze jedním a posunul Česko na osmé místo. „Totální biatlon, na lyžích sprint a střelba ve vysokém tempu. Docela jsem si to užil,“ mínil.

Třetím článkem reprezentační štafety byl Jonáš Mareček, který ležku odstřílel na pět ran, a Češi tak jeli pátí v kontaktu s Rakušany, kteří teprve na šesté položce potřebovali rezervní náboj. Naopak hned první zastávkou na střelnici Browna vypadli ze hry o stupně vítězů Američané po dvou trestných kolech.

Stojka, při níž přišel silný poryv větru, pak úplně přesypala pořadí. T. Bö vše zvládl bez potíží a zbavil se konkurentů v čele, neboť Claude i Doll museli kroužit. Do hry o pódium se tak najednou dostali také Švýcaři i Italové. Ani Mareček se nevyhnul trestnému kolu. „Už se mi klepaly nohy, nedokázal jsem to dostřelit,“ litoval. Na lyžích se mu ale dařilo, měl druhý běžecký čas úseku a předával osmý.

Vítězslav Hornig měl na soupeře před sebou nedostižitelnou ztrátu, naopak brzy doslova na zádech Švéda Samuelssona. Shodně oba zvládli obě položky na pět ran, běžecky měl ale navrch soupeř. „Na lyžích jsem byl docela ztuhlý a už nešlo nic dotáhnout. Střelnice se mi ale povedla odstřílet skvěle,“ líčil Hornig.

Pro reprezentaci z toho bylo deváté místo v cíli. „Neurazí ani nenadchne,“ mínil český finišman. Christiansen na posledním úseku nenechal nikoho na pochybách, že zajistí jedenáctý pohárový triumf norské mužské štafety v řadě. Stříbro pro domácí vydřel Nawrath, k bronzu se díky Giacomelovi vytáhli Italové.

Světový pohár biatlonistů – štafeta mužů na 4x7,5 km v Ruhpoldingu
1. Norsko (Lägreid, Dale-Skjevdal, T. Bö, Christiansen) 1:09:49,6 (0+8)
2. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) +45,0 (2+7)
3. Itálie (Zeni, Bionaz, Hofer, Giacomel) +58,7 (0+10)
4. Francie (Perrot, Jacquelin, F. Claude, Fillon-Maillet) 1:11,0 (1+10)
5. Rakousko (Unterweger, Eder, Leitner, Komatz) +1:22,8 (0+2)
6. Slovinsko (Dovžan, Planko, Fak, Vidmar) +1:23,8 (0+2)
7. Švýcarsko (Burkhalter, Stalder, Hartweg, Finello) +1:25,8 (0+8)
8. Švédsko (Nelin, Nykvist, Ponsiluoma, Samuelsson) +2:08,4 (2+11)
9. ČESKO (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) +2:18,2 (1+7)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.