Hlavní obsah

Davidová má krásnou trofej. Šesté místo jí stačilo k zisku malého křišťálového glóbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český biatlon se dočkal po pěti letech znovu zisku malého křišťálového glóbu za triumf v nějaké disciplíně Světového poháru. Na tehdejší úspěch Gabriely Soukalové navázala Markéta Davidová, která jako vítězka předchozího závodu na 15 km v Östersundu šla v Anterselvě na start s vědomím, že ho může získat, a body za šesté místo v cíli jí to zaručily.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová v Anterselvě při vytrvalostním závodě.

Článek
Fotogalerie

Davidová se dopustila tří chyb na střelnici, což ji v Itálii stálo pozici na stupních vítězů, ale pro celkové hodnocení disciplíny pro ni bylo klíčové, že nejbližší pohárové pronásledovatelky nechala za sebou. Alimbekovová skončila hned za ní sedmá, Rakušanka Hauserová devátá a Ruska Nigmatullinová, která minula jen dvakrát terč, obsadila desátou příčku.

Pět biatlonistek, které skončily před českou reprezentantkou, mělo z předchozího klání tak výraznou bodovou ztrátu, že ji celkově ohrozit nemohly. Z prvenství se v Anterselvě těšila Francouzka Braisazová-Bouchetová, na stupně vítězů ji doprovodily krajanka Simonová a poprvé v kariéře i Švédka Brorssonová. Z reprezentačního kvinteta braly vedle Davidové body ještě další dvě Češky. Pětadvacátá Jessica Jislová si navíc pojistila i účast v nedělním závodě s hromadným startem. A životní výsledek v podobě 29. příčky zajela Tereza Voborníková, kterou až poslední rána mimo terč připravila o pozici na hraně elitní desítky.

Davidová první ležku odstřílela čistě, stojku pak taky a ani jedna rána mimo terč na třetí položce neničila její medailové vyhlídky. Poslední stojku ale začala dvěma chybami. Až po změně polohy se srovnala, ale to už věděla, že mezi třemi nejlepšími v cíli nebude. Úspěšná byla však v souboji o cennou trofej. „Je to boží, že mám malý křišťálový glóbus. Fakt jsem ani nevěděla, že se individuál z olympiády už do poháru nepočítá, takže jsem v hlavě tolik neměla, o co jedu," líčila Davidová pro Českou televizi.

Vzápětí už spěchala na květinový ceremoniál určený pro šest nejlepších v Anterselvě, kde chybějí dvě nejlepší závodnice celého seriálu. Norka Röiselandová i Švédka Öbergová. „Nechtěla jsem ve zdejší nadmořské výšce něco přepálit, takže mě těšilo, co jsem na trati předvedla. Možná jsem mohla být o pár sekund rychlejší nebo dát o minutu na střelnici lepší, ale musím to brát tak, jak to je. Šesté místo je pěkné a z trofeje mám radost, i když mi ji dají až v březnu na Holmenkollenu," uvedla.

Také Jessica Jislová zvládla v první polovině závodu obě položky čistě, čímž atakovala elitní desítku. Na třetí i čtvrté zastávce na střelnici ale zapsala trestnou minutu. „Rychlá jako vítr jsem na trati nebyla, ale úplně špatné to taky nebylo," tvrdila.

O senzaci se málem postarala teprve 21letá Tereza Voborníková, která první tři zastávky na střelnici zvládla naprosto bezchybně a mohla se stát jedinou ze stovky žen na startu, která by poslala do terče všech dvacet ran. Na závěrečné stojce ale přišly dvě chyby, přesto sáhla v sezoně poprvé na pohárové body a naznačila, že právě v tomto závodě může dostat na ZOH šanci.

Světový pohár biatlonistek - 15 km žen v Anterselvě:
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 42:20,6 (1)
2. Simonová (Francie) +51,1 (2)
3. Brorssonová (Švédsko) +1:37,2 (2)
4. Eganová (USA) +1:55,9 (2)
5. Wiererová (Itálie) +1:58,8 (3)
6. Davidová (ČR) +2:34,8 (3)
7. Alimbekovová (Bělorusko) +2:36,2 (3)
8. Tandrevoldová (Norsko) +2:52,7 (3)
------
25. Jislová (ČR) +4:17,8 (2)
29. Voborníková (ČR) +4:34,9 (2)
57. Puskarčíková (ČR) +6:17,5 (4)
59. Charvátová (ČR) +6:27,8 (6)
Konečné pořadí SP v disciplíně 15 km:
1. Davidová (ČR) 98
2. Hauserová (Rakousko) 86
3. Alimbekovová (Bělorusko) 79
4. Brorssonová (Švédsko) 78
5. Nigmatullinová (Rusko) 71
6. Braisazová-Bouchetová (Francie) 63
----
43. Jislová (ČR) 16
50. Voborníková (ČR) 12
55. Charvátová (ČR) 8
Stav Světového poháru po 14 závodech:
1. Röiselandová (Norsko) 651
2. E. Öbergová (Švédsko) 563
3. Alimbekovová (Bělorusko) 535
4. Hauserová (Rakousko) 483
5. H. Öbergová (Švédsko) 482
6. Solaová (Bělorusko) 379
7. Braisazová-Bouchetová (Francie) 385
8. Davidová (ČR) 372
------
19. Jislová (ČR) 242
62. Puskarčíková (ČR) 30
68. Charvátová (ČR) 23
83. Voborníková (ČR) 12
84. Vinklárková (ČR) 12

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články