Hlavní obsah

Nawrath překvapivým triumfem narušil norské vládnutí, z české pětice nejlepší pětadvacátý Krčmář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pocitová teplota se v Östersundu blížila k mínus patnácti stupňům Celsia a mrazivý sprint Světového poháru tam nečekaně ovládl Němec Philipp Nawrath. Skončila šňůra devíti norských vítězství v této disciplině, byť pět biatlonistů z této země bylo v první desítce.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Philip Nawrath na archivním snímku

Článek

Z české pětice dopadl nejlépe Michal Krčmář, jenž obsadil 25. místo. Nikdo další z reprezentantů bodovat nedokázal, ale do nedělní stíhačky se kvalifikovali všichni ostatní kromě Jakuba Štvrteckého.

Krčmář přitom musel už po ležce kroužit 300 metrů na trestném kole. „Střílel jsem po paměti, jak byla celá ruka mrazem zatuhla, vůbec jsem neměl cit na spoušti,“ litoval Krčmář, jemuž ke zlepšení mu pomohla čistá stojka. „Lyže taky jely dobře,“ těšil ho dvacátý běžecký čas.

Smolaře Mikuláše Karlíka, jenž udělal jedinou střeleckou chybu, dělila v cíli jediná desetina sekundy od premiérového bodu za 40. místo. „Zbrkle jsem strhnul poslední ránu. Na trati se mi v tom mrazu opravdu těžce dýchalo,“ mínil.

Počasí doslova zdrtilo Štvrteckého, jenž na obou střeleckých položkách udělal dvě chyby. „Za mě extrémní zima. Totálně mi vymrzly ruce, a proto to byla na střelnici hrůza,“ říkal biatlonista, kterého na 61. místě dělily dvě sekundy od postupu do nedělního stíhacího závodu.

Také druhý pohárový závod jednotlivců má německého šampiona. Rees, který jel sprint ve žlutém, sice obsadil až 56. místo, ale perfektně zaskočil na nejvyšším stupínku vítězů Nawrath a dostal se i do čela celkové klasifikace o bod před dalším krajanem Strelowem. Nečekaně až osmnáctý byl Johannes Thingnes Bö, jenž se dopustil tří chyb na střelnici, čímž pro něj skončila série devíti vítězných sprintů v seriálu SP.

Dlouho to vypadalo, že by mladšího z norských bratrů mohl zastoupit 35letý Tarjei, kterého však předstihl až s číslem 51 startující Nawrath. Nejlepší běžecký čas měl domácí Samuelsson, jenže Švéd udělal dvě chyby vstoje, kterého ho připravily o pódiové umístění.

Světový pohár biatlonistů - 10 km mužů v Östersundu
1. Nawrath (Německo) 24:02,0 (0)
2. T. Bö (Norsko) +18,7 (0)
3. Sörum (Norsko) +19,8 (0)
4. Samuelsson (Švédsko) +26,7 (2)
5. Dale (Norsko) +46,6 (1)
6. Strömsheim (Norsko) +48,2 (0)
... 25. KRČMÁŘ (ČR) +1:51,9 (2)
40. KARLÍK (ČR) +2:09,0 (1)
56. MAREČEK (ČR) +2:23,4 (2)
54. VÁCLAVÍK (ČR) +2:39,5 (3)
61. ŠTVRTECKÝ (ČR) +3:01,2 (4)
Stav Světového poháru
1. Nawrath (Německo) 102
2. Strelow (Německo) 101
3. Rees (Německo) 90
4. T. Bö (Norsko) 90
5. Samuelsson (Švédsko) 86
6. J. Bö (Norsko) 83
... 19. KRČMÁŘ (ČR) 43
37. MAREČEK (ČR) 13

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články