Hlavní obsah

Biatlonový světoběžník v českém týmu. Vlastní mašina a jedenáct hodin na stadionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je Rakušan, pracuje pro český tým, kam se přesunul od Bělorusů, a jeho manželka je finskou reprezentantkou. V biatlonovém světoběžníkovi Benjaminu Ederovi získali Markéta Davidová a spol. odborníka na strukturu a broušení lyží, což je významný díl skládačky tvořící úspěch v závodech.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Rakouský servisman českých biatlonistů Benjamin Eder v akci.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) - Jako závodník díru do světa neudělal. Do Světového poháru nakoukl pětkrát, do první padesátky v něm ani jednou. Ale když pověsil běžky se zbraní na hřebík, ozvali se mu z firmy Fischer, jestli by pro ně nechtěl pracovat.

„Už jako závodník jsem se o lyže zajímal. Často se dělo, že jely dobře, nebo špatně, a nevěděl jsem proč. Lákalo mě do toho proniknout,“ vysvětluje. Pro výrobce lyží pracoval osm let, pak byl deset let šéfem rakouského servisního týmu, než se přesunul k Bělorusům, kteří ze známých důvodů mají teď se závoděním utrum.

Češi ho angažovali zejména kvůli jeho znalostem struktury lyží. „Hlavně broušení je moje silná stránka. Není moc lidí, kteří to opravdu ovládají, a já jsem šťastný, že jsem jedním z nich,“ vyprávěl po tréninku českého týmu v Oberhofu 42letý Eder.

I malé detaily na skluznici dokáží pokazit závod. Eder si s sebou vozí vlastnoručně vyrobený stroj na broušení. „Ale nejdůležitější je stejně ten člověk, který ho obsluhuje. Čím je sníh mokřejší, tím hrubší musí být struktura. Ale je spousta jejích variant, další část je ruční broušení, je to nekonečný proces,“ vypráví.

S třemi kolegy ze servisu, které v Oberhofu doplňuje kouč Zdeněk Vítek, chystají lyže už šest hodin před závodem, končí pět hodin po něm. Zvlášť, když se jedou dva závody za den jako v neděli. „Tam jsme mezi nimi měli snad 50 minut, nebyl už čas testovat na mužskou stíhačku, museli jsme to stihnout ráno. Naštěstí se podmínky moc nezměnily,“ oddechl si.

Profesionál se zkušenostmi

Samotní závodníci jsou v servisním kamionu nebo buňce vítání. „Neřešíme úplně naši každodenní práci a co mažeme. Spíš jejich pocit a rychlost lyží. Jen díky zpětné vazbě se můžeme zlepšovat,“ říká Eder.

Častým hostem je třeba Michal Krčmář. „Potkal jsem za kariéru spoustu servisáků a i z naší strany je velice choulostivé téma hodnotit lyže, když se nepovedou. Ale u Beniho tohle vůbec necítím. Je absolutní profesionál a dá se s ním rozebrat vše možné. Je vidět, že má nespočet zkušeností a náš servis to posunulo ohromně dopředu,“ oceňuje Krčmář.

Eder pak může řešit biatlon i doma, jeho finská manželka Mari (za svobodna Laukkanenová) je vítězkou dvou závodů SP a závodí také v Oberhofu. „Lyže si řeší s finským servisem, který pracuje dobře. Pak mi řekne, jestli byly dobré, nebo špatné. Pro mě je fajn mít nějaké srovnání. A samozřejmě je skvělé i to, že se můžeme během sezony potkávat,“ cení si.

Reklama

Související témata: