Hlavní obsah

Bídná první polovina zničila štafetu. Češky berou 15. místo, do Pekingu mohou biatlonistky v pěti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodně nepovedená první polovina štafetového klání vzala šanci českým biatlonistkám na slušný výsledek při Světovém poháru v německém Ruhpoldingu. Už Eva Puskarčíková rozjela závod špatně, čerstvá olympionička Tereza Voborníková na druhém úseku musela na trestné kolo a Markéta Davidová s Jessikou Jislovou dokázaly české kvarteto vytáhnout jen na patnácté místo v cíli. Ani to ale neohrozilo kvótu pěti letenku na ZOH v Pekingu, neboť jejich rivalky Švýcarky skončily jen o jednu příčku před reprezentantkami s náskokem šesti vteřin. Prvenství slavila Francie.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Česká biatlonistka Eva Puskarčíková v Ruhpoldingu.

Článek

Štafetový závod žen se od začátku nevyvíjel pro Česko dobře. Puskarčíková už vleže musela dvakrát dobíjet a střelnici opouštěla jako jedna z posledních. Čistě nezvládla ani stojku, při níž potřebovala jeden náhradní náboj a špička ji ujížděla také na lyžích.

První úsek zvládly nejlépe Norky, na který nasadily vedoucí závodnici pohárového seriálu Röiselandovou. Zbytek štafety tvořily mladé závodnice a medailovou pozici neudržely. Francie předávala o dvacet vteřin později, Česko na 21. místě ztrácelo už minutu.

„Mrzí mě, že jsem to předala s takovým záškubem. Hodně jsem to holkám chybami na střelnici pokazila," litovala pro Českou televizi 31letá Puskarčíková, když poslala na trať Voborníkovou. Reprezentační benjamínek ale nebyl schopen vylepšit umístění ani sjet manko.

Navíc se mladá biatlonistka z Hostinného vyloženě utrápila při střelbě vstoje. „Podložka byla děsně namrzlá, klouzaly mi po ní nohy a nedokázala jsem tam ani pořádně stát, natož zaujmout polohu. Je mi to děsně líto," přiznala Voborníková, která po trestném kole nabrala až děsivou ztrátu přes dvě a půl minuty.

Vedení se mezitím ujala Francie pronásledovaná Švédskem, za nějž skvěle běžela ještě nedávno běžkyně na lyžích Nilssonová. Třetí úsek takové pořadí jen upevnil, na stupně vítězů se začaly tlačit Bělorusko, když ale běloruská finišmanka Solaová musela na trestné kolo, otevřela se šance dalším.

Simonová uhlídala cestu Francie za prvenstvím, Švédky přes absenci sester Öbergových braly stříbro. Ruské kvarteto vytáhla k bronzu bezchybnou střelbou Rezcovová. Českou štafetu zlepšila o pět míst na šestnácté Davidová, která sice na obou položkách potřebovala k vyčištění terčů rezervní náboj, ale běžecky měla třetí nejlepší čas. „Mně tratě v Ruhpoldingu nesedí. Jela jsem celý úsek dost osamoceně, zkusila jsem položku vleže rychleji," líčila česká opora.

Dotáhla i Švýcarsko, které už jen teoreticky mohlo připravit reprezentantky o kvótu pěti jmen pro ZOH v Pekingu a finišmanka Jislová svedla boj právě s Häckiovou. „Jak jsem musela dobíjet jednu ránu vstoje, tak mě přestřílela. Obě společně jsem se pak dostaly ještě před Rakušanky. Cítila jsem se docela dobře, s trestným kolem a tou ztrátou, kterou jsme nachytaly, jsme ale právě asi tady skončit líp nemohly," prohlásila Jislová.

Světový pohár biatlonistek, Ruhpolding
štafeta žen na 4x6 km
1. Francie (A. Chevalierová-Bouchetová, Ch. Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:10:50,0 (0+4)
2. Švédsko (Skottheimová, Nilssonová, Brorssonová, Magnussonová) +35,1 (0+2)
3. Rusko (Vasněcovová, Mironovová, Kazakevičová, Rezcovová) +1:12,2 (0+6)
4. Německo (Voigtová, Hinzová, Hildebrandová, Herrmannová) 1:26,6 (1+5)
5. Bělorusko (Leščanková, Alimbekovová, Kručinkinová, Solaová) +1:27,8 (1+7)
6. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Comolaová, Sanfilippová) 1:28,4 (0+7)
7. Norsko (Röiselandová, Knottenová, Erdalová, Femsteineviková) 1:42,6 (0+6)
8. Estonsko (Ojaová, Tomingasová, Külmová, Talihärmová) +2:30,6 (0+6)
...15. Česko (Puskarčíková, Voborníková, Davidová, Jislová) +3:42,4 (1+10)

Reklama