Hlavní obsah

Podvod v biatlonu s vosky. Norský gigant má velký problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní biatlonová federace IBU potrestala dva národní týmy za použití mazacích vosků s nepovoleným množstvím fluoru. Konkrétně se jedná o reprezentace Litvy a Moldávie. Podle oficiálních stránek IBU dostaly týmy pokutu v řádu tisíců eur, v případě opakování prohřešku má přijít na řadu násobně vyšší pokuta či vyloučení ze soutěží. Průšvih ale řeší také v norské firmě, která vosky dodává.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

Do vrcholového biatlonu pronikly zakázané vosky

Článek

IBU totiž upozornila na to, že na vrcholných soutěžích je v oběhu „nečistý" produkt od norské firmy Swix.

„Je to nešťastná situace pro některé týmy, protože si nakoupily produkty, o nichž se domnívaly, že jsou čisté a schválené od EU," uvedl pro norskou televizi NRK sportovní ředitel IBU Felix Bitterling.

Swix ale údajně nebyl jediným dodavatelem, který byl ze strany IBU upozorněn na to, že některé jejich vosky jsou podle nově platných pravidel nelegální.

Norský gigant v oboru musel své zákazníky o problémovém zboží informovat, a to nejen v biatlonu, ale i v klasickém lyžování.

Během nedávného Světového poháru v Oberhofu, obcházeli zástupci Swixu jednu servisní buňku po druhé a řešili nastalou situaci.

„Je to velmi nepříjemné. Zmíněný produkt jsme ihned stáhli z oběhu, jakmile nás IBU upozornila. Nutno ale dodat, že IBU od nás testuje spoustu produktů a tenhle jediný neodpovídá regulacím," vysvětlil pro NRK manažer pro vývoj Swixu Christian Gløgård.

Swix raději stáhl další dva produkty RCP Zero a RCP Warm, byť obsah fluoru v nich nepřekračuje povolenou hranici.

Nežádoucí aktuální zboží, které firma stahuje z oběhu, ale nijak nesouvisí s trestem pro Litvu a Moldávii, v jejichž servisních buňkách byly nalezeny prokazatelně starší výrobky, u nichž nebylo o zakázaném obsahu fluoru pochyb.

Zajímavé je, že IBU kontroluje u reprezentačních týmů vosky, které jsou v jednotlivých servisních buňkách, zatím neumí prokázat jejich užití v závodě. Zařízení na odhalení využití mazacích směsí se teprve vyvíjí.

Podle Bitterlinga už IBU utratila během této zimy za kontrolní testování 70 tisíc eur. Čekali jsme, že se více týmů pokusí podvádět, takže jsme příjemně překvapeni. Ale nečekali jsem, že nalezneme produkty, které jsou označeny jako schválené EU, přitom nejsou ´čisté´, dodal.

Reklama