Hlavní obsah

Bö se vykašlal na rady kouče. A žasl nad Novým Městem: Tady je to nejlepší!

Naprosto suverénním způsobem ovládl fenomenální norský biatlonista Johannes Thingnes Bö čtvrteční sprint na úvod zastávky SP v Novém Městě na Moravě. Na start vyrazil už jako druhý a po bezchybné střelbě a tradičně parádním běhu bylo o vítězi záhy jasno, přestože řada konkurentů ještě ani neodstartovala. Jeho kouči se však během střelby trochu tajil dech, protože si hvězdný svěřenec ignoroval jeho rady.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sprint v Novém Městě na Moravě byl ve stylu Norsko vs. zbytek světa. Stupně vítězů obsadili (zleva) Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastad Christiansen.

Článek

„Fantastické položky od Johannese Thingnese Bö. To je ohromující. Prostě Bö ve své nejlepší formě," vršil superlativy na norskou hvězdu v přímém přenosu komentátor televize NRK Andreas Stabrun Smith.

I kouč aktuálního lídra SP Siegfried Mazet byl pochopitelně střelbou svého svěřence nadšen, nicméně přiznal, že jakmile Bö spustil svoji palbu, nebylo mu úplně dobře po těle.

Biatlon v Novém Městě na Moravě konečně i s fanouškyVideo: Sport.cz

„Bylo to od něj velmi velmi dobré. Když ale začal střílet, tak jsem měl docela obavy. Na začátku týdne jsme si totiž zdůrazňovali, jak je důležité dát si na střelbu trochu více času, protože na mistrovství světa jsme na střelnici často dost riskovali. Je důležité to neuspěchat, on se ale cítil dobře a dopadlo to perfektně," ulevilo se Mazetovi.

Michal Krčmář byl se svým výkonem spokojený. Nechal jsem tam absolutní maximum, těším se na stíhačkuVideo: Sport.cz

Francouzský trenér v norských službách nabádal k opatrnosti i proto, že se svými svěřenci týden po MS v Oberhofu prý vůbec střelbu netrénoval.

„A když jsme s tím pak znovu začali, bylo samozřejmě těžké střílet znovu jako dřív, proto bylo obzvlášť důležité zachovat při položkách klid. Když více zariskujete, tak jako dnes Johannes, můžou z toho nakonec být třeba dvě chyby," vysvětloval trenér.

Snažil jsem se naladit na vlnu, že to mám za odměnu, ale bohužel to nevyšlo, přiznal Jonáš MarečekVideo: Sport.cz

Jenže Thingnes Bö žádné chyby neudělal a po závodě přiznal, že si trenérovy rady moc k srdci nebral. „Ne, nebral. Nikdo z nás ho moc neposlouchal," smál se vítěz v rozhovoru pro NRK.

„Myslím, že jsme všichni na střelnici ukázali, že jsme tady připraveni dobře," poukázal na fakt, že první čtyři příčky obsadili ve čtvrtek v Novém Městě Norové a jedinou chybu z úspěšného kvarteta vyrobil v cíli třetí Vetle Sjaastad Christiansen.

Johannes Thingnes Bö si po závodě nevychutnával jen vítěznou euforii ale také působivou atmosféru ve Vysočina Aréně.

„Tady je to pecka, prošel jsem mix zónou a bylo skoro nemožné slyšet otázky. Je tu tolik lidí už ve čtvrtek večer. Nemůžu se už dočkat na víkend, až tu bude úplně plno. Třicet tisíc lidí, kteří jsou poblázněni biatlonem. Je to jedna z nejlepších biatlonových arén. Všichni závodníci se tu usmívají. Máme velké štěstí," rozplýval se šampion v rozhovoru pro biatlonovou federaci IBU.

Reklama

Související témata: