Hlavní obsah

Být nejlepší nestačí. V biatlonové reprezentaci to vře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani být nejlepší zkrátka někdy nestačí. Své o tom ví norský biatlonista Endre Strömsheim, který ve čtvrtek přidal svůj už čtvrtý triumf v sezoně z dosavadních pěti závodů v IBU Cupu. V tom jediném, který nevyhrál, skončil druhý. Obvyklý výtah v podobě výborných výsledků v nižším mezinárodním seriálu do elitního Světového poháru v jeho případě zatím nefunguje. A začíná dělat v norském biatlonu dost zlou krev.

Foto: Archv Endreho Strömsheima

Endre Strömsheim zatím čeká na nominaci do norského áčka marně.

Článek

„V norském táboře už začíná houstnout atmosféra," naznačil pro NRK bývalý reprezentační kouč Knut Tore Berland. K tomu dodal expert NRK Ola Lunde, že podle něj by měl Strömsheim dostat ve Světovém poháru přednost před Tarjeiem Bö.

Berland kritizuje zejména to, že svaz stanovil poměrně vágní kritéria pro nominaci do Světového poháru. „Dokument s kritérii pro nominaci do SP už je dost neaktuální a je v něm jen velmi málo jasných dat. Každopádně, pokud máte výsledky a formu jako Endre Strömsheim, měli byste dostat šanci ve Světovém poháru," má jasno Berland.

Tomu dává za pravdu i Havard Bogetveit, jenž skončil druhý v celkovém hodnocení loňského ročníku IBU Cupu, a přesto se rozhodl už ve 29 letech ukončit kariéru. „Kritéria pro Světový pohár jsou špatně sepsaná. A možná i schválně, aby byla příležitost k manipulacím," uvedl Bogetveit.

„Se Strömsheimem je to zcela jasné. Je snadné si vyhodnotit jeho výsledky směrem ke Světovému poháru. Ale vlastně mě nepřekvapuje, že v Annecy není," povzdechl si Bogetveit.

Je jasné, že aktuální lídr IBU Cupu cítí křivdu. „Když závodníci jako Andrejs Rastorgujevs a Timofei Lapšin skončili v Idre za mnou a oba se ve Světovém poháru krátce potom dostali do elitní pětky, je zjevné, že skvělé výsledky v IBU Cupu dávají velkou šanci na výborné výsledky i v SP," poukazoval Strömsheim.

Situace reprezentačních trenérů ale také není úplně záviděníhodná, protože i druhý sled si za zatím bezkonkurenčním Johannesem Thingnesem Bö a Sturlou Holmem Laegreidem v Annecy nevedl špatně. Kompletní norská pětice se poskládala do nejlepší patnáctky.

„Není divu, že čelíme otázkám, co se týče nominace do Světového poháru, protože máme deset mužů, kteří by zvládli jezdit v nejlepší dvacítce nebo i patnáctce v SP. Oko jehly je hodně úzké. Ale vidíme, že do áčka proudí čerstvá krev. A další změny čas od času přijdou," vyjádřil se k situaci šéf národního týmu Per Arne Botnan.

Reklama

Související témata: