Hlavní obsah

Česká štafeta se rvala o medaili. Koukalovou ale ve finiši nepodržely lyže

Aktualizováno

Štafeta českých biatlonistek se na MS v rakouském Hochfilzenu docela nečekaně do poslední chvíle bojovala o medaili, na kterou v této disciplíně čeká od roku 1993. Ještě kilometr před cílem byly reprezentantky druhé, nakonec ale kvarteto Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová skončilo těsně pod stupni vítězů. Ze zlata se radují v sezóně neporažené Němky.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Gabriela Koukalová ve štafetě.

Článek
Fotogalerie

Českou štafetu rozbíhající náhradnice Jessica Jislová nepotřebovala žádný náboj navíc a po druhé zastávce na střelnici figurovala šestá s odstupem 21 sekund na vedoucí Francouzku Chevalierovou. „Splnila svůj úkol na jedničku a přivezla to tak, jak jsme chtěli," líčil šéftrenér Ondřej Rybář. „Ani jsem nevnímala, co se dělo na střelnici. Jen jsem chtěla být co nejrychleji pryč. Ze začátku to byla i na trati docela mela a divím se, že jsem přijela s oběma hůlkami. Sníh byl děsně pomalý, těžce se mi běželo," líčila Jislová ve vysílání České televize, když předala osmá.

Oproti vysokým teplotám v předchozích dvou dnech tentokrát v Hochfilzenu sněžilo a podmínky na trati se rapidně změnily.

Sanfilippová dostala na druhém úseku Itálii do vedení, za ní už pak jelo Německo. Eva Puskarčíková na obou položkách jednou dobíjela, ale po stojce ji dělilo už jen deset vteřin od bronzu. „Trochu mě mrzí, že jsem na ležce i stojce musela dobíjet, ale mohlo to být při těch zdejších podmínkách horší. Jessica štafetu náramně rozběhla, snažila jsem se udržet kontakt, ale bylo to fakt složité, moc mi to nejelo," vykládala česká reprezentantka, která nakonec druhý úsek zakončila na páté pozici.

Veronika Vítková musela dobíjet při obou zastávkách na střelnici dvakrát, ale běžecky se vydala úplně absolutně a nenabrala žádnou ztrátu. Hildebrandová dostala Německo do vedení, půl minuty za ní jely v pár vteřinách srovnané Ukrajina, Francie, Itálie a Česko.

Zatímco Dahlmeierová hlídala německé zlato, finišmanka Gabriela Koukalová se s vervou pustila do boje o stříbro a bronz, kde však měla tři velké konkurentky. Na střelbě se nic nerozhodlo, všechny adeptky na medaile pálily čistě. Ještě 800 metrů před cílem byla Koukalová o tři desetinky před Dorinovou-Habertovou, Pidhrušná o dalších pět.

Jenže Francouzka i Ukrajinka ve finiši vytěžily z toho, že jim jely lépe lyže. „Už mi nezbyly síly, abych jejich nástup zachytila. Lyže mě zrovna nepodržely, bohužel na tom čerstvém sněhu, který byl vyloženě brzda, se nám to nesešlo," líčila Koukalová do televizní kamery.

„Teď všichni cítíme trošičku zklamání, vždyť blizoučko byla medaile, ale jinak musím přiznat, že holky jely moc dobře. Děsně se snažily udělat velký výsledek, ale mám trochu pocit, že nám bohužel nejely lyže ideálně a na tom posledním kopci se to projevilo," mínil trenér Zdeněk Vítek.

Mistrovství světa v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:11:16,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení)
2. Ukrajina (Varvynecová, Džymová, Merkušynová, Pidhrušná) -6,4 (0+4)
3. Francie (Chevalierová, Aymonierová, Braisazová, Dorinová Habertová) -8,1 (0+7)
4. ČR (Jislová, Puskarčíková, Vítková, Koukalová) -14,0 (0+6)
5. Itálie (Vitzoziová, Sanfilippová, Runggaldierová, Wiererová) -36,5 (0+6)
6. Švédsko -1:20,4 (0+7)
7. Polsko -1:23,1 (0+6)
8. Slovensko -1:26,9 (0+7)
9. Bělorusko -1:50,7 (0+5)
10. Rusko -2:15,5 (1+8)

Reklama

Související témata: