Hlavní obsah

Česká štafeta vydřela šesté místo, v Oberhofu slavily domácí Němky

Aktualizováno

Rýsoval se na posledním úseku reprezentantek boj o stupně vítězů. Finišmanka Lucie Charvátová si ale neodpustila po střelbě vstoje jedno trestné kolo, přesto je 6. místo v cíli maximem českých žen během letošní zimy při Světovém poháru biatlonistek. Triumf v německém Oberhofu nakonec slavilo domácí kvarteto.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Lucka Charvátová bude dnes finišmankou české štafety.

Článek

Českou štafetu rozbíhala Eva Puskarčíková, ale při ležce ji zdrželo, že musela jednou dobíjet. „Poslední rána byla kalibr, ale myslela jsem, že terč spadne a už jsem se zvedala. Bohužel se to nestalo, takže jsem musela znovu udělat polohu, to bylo zbytečné zdržení," uznala.

Jedenáct štafet před ní zvládlo úvodní položku lépe, navíc 30letá česká reprezentantka zaostávala na lyžích, takže ke druhé zastávce na střelnici dorazila se ztrátou víc než půl minuty.

„Pořád jsem se nepotkala s tou správnou běžeckou formou, každý kilometr trati je pro mě utrpením," líčila Puskarčíková, jenž i vstoje potřebovala jeden náhradní náboj, ale posunula se alespoň na 10. místo těsně před Rusku, která musela na trestné kolo. První úsek zvládl nejlépe Itálie díky Vittozziové, za ní pak s odstupem dvanácti sekund předávaly prakticky současně Němky, Švédky a Francouzky.

Jessica Jislová vyrážela na druhý úsek z 11. pozice, český odstup na medailové pořadí činil 48 vteřin. Než přijela na ležku, zhasly tam italské šance, neboť Larschneiderová nedokázala ani přes maximální dobíjení vyčistit terč a po dvou trestných kolech se propadla na třinácté místo. Nakonec byla Itálie v cíli až patnácté

V čele uhánělo trio Francie, Švédsko, Německo s náskokem téměř dvaceti vteřin. Jislová vleže dobíjela pouze jednou a stojku zvládla rychle, a navíc úplně čistě, čímž vylepšila postavení české štafety na 7. místo. „Poslední střelba mně sedla parádně. Ještě jsem se ohlížela, jestli to po takové fakt je na nula. Poslední dva kilometry jsem " uvedla.

Na třetím úseku pořadím pořádně zamíchala střelba vstoje. Dosud vedoucí Francie si přidala 300 metrů navíc, Norsko nedostala do popředí ani chybující Eckhoffová. Skvělou střelbou dostala Solaová do vedení nečekaně Bělorusko.

Druhé bylo Německo a výtečně si počínala i Markéta Davidová. Dobíjela pouze jednou vleže a měla druhý nejlepší běžecký čas třetího úseku, takže Česko předávalo páté, prakticky současně s Ruskem a jen se ztrátou jen dvou vteřin na třetí Švédsko. „Neměla jsem na lyžích úplně nejlepší pocit, ale snažila jsem se udělat maximum, abychom konečně nějakou štafetu odjely slušné. Stálo mě to dost sil a jsem zvědavá, kde ještě najdu nějaké do masáku," prozradila Davidová.

Boj o prvenství nakonec rozhodla poslední čistá stojka domácí Preussové a Němky tak po třinácti letech oslavily v Oberhofu štafetové vítězství. Kdyby mohli být v hledišti diváci, stadion by jistě burácel Bělorusky projely cílem druhé a poprvé od ZOH 2018 se prosadily na stupně vítězů. Lucie Charvátová se udržel ve hře o medaili do položky vleže, kde její soupeřky pálily čistě, zatímco česká finišmanka dvakrát dobíjela.

Na lyžích si vedla ale česká finišmanka velmi dobře a už před závěrečnou zastávkou na střelnici bylo prakticky jisté. že elitní osmička nemůže reprezentaci uniknout. Při stojce byly povětrností podmínky ještě těžší, přesto Charvátová nakonec potřebovala dostřelit pouze jediný terč. Jenže ani všechny tři rezervní náboje ji k tomu nestačily.

Při cestě na trestné kolo se ztratila česká naděje na páté místo, ale i šestá příčka v cíli byla důvodem k úsměvu. Po 11. místech v Kontiolahti a Hochfilzenu jde o zdaleka nejlepší výsledek štafety žen v této sezoně, navíc znamená jejich posun na průběžné desáté místo v Poháru národů, které zaručuje účast pěti reprezentantek i v příštím ročníku SP.

SP biatlonistek v Oberhofu - štafeta žen na 4x6 km
1. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) 1:14:31,5 (0+5)
2. Bělorusko (Krjuková, Alimbekovová, Solaová, Kručinkinová) +17,4 (0+9)
3. Švédsko (Brorssonová, Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) +35,7 (0+5)
4. Rusko (Pavlovová, Kuklinová, Mironovová, Kajševová) +42,5 (1+7)
5. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Buchetová, Simonová) +1:48,2 (2+10)
6. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Charvátová) +2:01,4 (1+9)
7. Norsko (Tandrevoldová, Lienová, Eckhoffová, Röiselandová) +2:45,5 (2+15)
8. Ukrajina (Blašková, Džimaová, Semerenková, Pidhrušná) +2:52,9 (2+6)
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama