Hlavní obsah

Český biatlon po přestavbě. Výsledky půjdou nahoru, čeká šéf. Jak to bude s Rusy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový hlavní trenér mužů, střelecký kouč i servismani. Česká biatlonová reprezentace prošla po olympijské sezoně přestavbou, byť samotný tým závodníků se výrazněji nezměnil. Co všechno se u reprezentace změnilo, uvidíte i v následujícím videu.

Biatlonistům startuje sezona. Mužský tým do ní vstupuje s velkými změnami. Vyplatí se? Video: Sport.cz

 
Článek

„Změn je hodně. Dokončili jsme generační výměnu u mužů, kde nás to malinko trápilo, máme excelentní ženské družstvo. Nemůžeme pět let říkat, že procházíme obměnou, teď čekáme, že výsledky půjdou nahoru,“ vyhlásil svazový prezident Jiří Hamza.

S kariérou se rozloučila Eva Puskarčíková, novým jménem je Eliška Václavíková, která už ale ve Světovém poháru startovala před svatbou s mládežnickým trenérem pod jménem Teplá.

Česká nominace na úvodní Světový pohár v Kontiolahti
Muži
Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík
Ženy
Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Eliška Václavíková

Mužský tým zůstal totožný, ale nově ho má na povel Michael Málek, který se od juniorů k áčku vrací po čtyřech letech. Tehdy se pod jeho vedením připravovala esa jako Ondřej Moravec, Michal Šlesingr či Jaroslav Soukup, teď má pod rukama úplně jiný tým, v němž zkušenosti reprezentuje jen olympijský medailista z Pchjongčchangu Michal Krčmář.

„Všichni se dlouho známe, juniorský a seniorský tým se prolínaly. Je pravda, že dřív v něm byli ostřílení medailisté z vrcholných akcí, teď přibyli mladí kluci, kteří se tam teprve chtějí dostat a mají se od Michala co učit,“ srovnává Málek.

K více přesným zásahům by měl biatlonistům pomoct střelecký americký expert Matt Emmons, který naváže na práci své manželky Kateřiny, rovněž olympijské vítězky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová (vlevo) a Tereza Voborníková vyhlížejí novou sezonu.

„Je to člověk, který v pondělí v horách trefí na 250 metrů kamzíka, v úterý poradí se střelbou při biatlonu a ve středu sestřelí deset z deseti terčů na stojáku. Přinesl spoustu nových věcí, tréninky dostaly další náboj, ale na střelnici jsme pak stejně sami,“ uvědomuje si Krčmář.

Sezona vyvrcholí únorovým světovým šampionátem v Oberhofu, pro české fanoušky bude tahákem návrat Světového poháru do Nového Města na Moravě hned po MS (2.-5. března), když v areálu Vysočina areny už započaly úpravy směrem k mistrovství světa v roce 2024.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Biatlonisté (zleva) Michal Krčmář, Markéta Davidová, Tereza Voborníková a Jonáš Mareček před sezonou.

Stejně jako v dalších zimních sportech budou chybět ruští a běloruští reprezentanti potrestaní za útok na Ukrajinu. „Sezona tím bude ovlivněna, ale je to správné rozhodnutí. Jsem rád, že biatlon se k tomu postavil snad nejtvrději ze všech, a dokonce federace až do konce války vyloučil,“ říká Hamza, jenže je i viceprezidentem Mezinárodní biatlonové unie.

„Nebyly to snadné debaty, na závodištích bude konkurence dvou zemí chybět, ale pokud se nevyřeší jiné věci, sport musí jít stranou,“ má jasno šéf českého biatlonu.

Reklama

Související témata: