Hlavní obsah

Češtinu míchají s ruštinou. S půjčenými flintami jim to jde, říká kouč k novým tvářím v týmu biatlonistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český biatlonový tým přijal v Otepää nové tváře - mladé ukrajinské sestry Julii a Olenu Horodné, které odešly po invazi ze své země. Dočasně se před SP s Markétou Davidovou, Michalem Krčmářem a spol. připravují, mají k dispozici zázemí týmu i pomoc při závodech.

Foto: https://avauyion.com

Sestry Julia a Olena Horodné z Ukrajiny.

Článek

„Prezident Ukrajinské biatlonové federace Volodymyr Brynzak nás požádal, zda bychom se mohli postarat o dvě mladé biatlonistky, které by jinak na závodech byly samy. Samozřejmě jsme mu rádi vyhověli," uvedl pro svazový web šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Dvacetiletá Julia Horodná a její o tři roky mladší sestra Olena dorazily z Polska, kam odjely s rodiči týden po začátku invaze.

SP je to pro ně mimořádná zkušenost, ale na přední pozice těžko mohou pomýšlet. „Jsou to mladé holky, ale snaží se," uvedl pro biatlon.cz po první společné přípravě asistent trenéra žen Jiří Holubec. „Přivezly si půjčené flinty a střílely docela dobře. Nevím, jak na tom budou běžecky. Dlouho nelyžovaly, protože neměly kde. Komunikujeme spolu rusky a česky, dá se to zvládnout."

Zažívají hektické dny. V SP obě zažijí premiéru, „Jednoho dne jsme se probudily s větou: ´Válka začala´. Od té doby nemůžeme spát, pořád sledujeme zprávy z naší země, ale tohle bude opravdu úžasný zážitek," těší se na start v Estonsku. Starší Julia jezdila dosud druholigový IBU Cup. Olena zažívá mezinárodní debut.

Reklama

Související témata: