Hlavní obsah

Charvátová se vešla do desítky, Davidová jí dýchala na záda. Body braly všechny Češky

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Lucie Charvátová byla znovu nejúspěšnější českou biatlonistkou v závodě Světového poháru v domácím prostředí novoměstské Vysočina Areně. Desáté místo ze sprintu je pro ni nejlepším výsledkem sezony, hned za krajankou pak skončila Markéta Davidová. Obě na střelnici zachybovaly jen jednou, a to při položce vstoje. Na body dosáhly i zbývající dvě reprezentantky, Jessica Jislová obsadila 31. příčku, Eva Puskarčíková skončila na 33. místě. Z vítězství se těšila vedoucí žena pohárového seriálu Norka Tiril Eckhoffová, která má jistý malý křišťálový glóbus za disciplínu a těžko ji také někdo sesadí z trůnu i v celkovém hodnocení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Charvátová v cíli sprintu žen v rámci Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Charvátová našla na konci zimy skvělou formu a dostavilo se i výrazné střelecké procitnutí. „Na ležku jsem si pod dojmem nul z tréninků dost věřila a u stojky jsem i přes tu jedničku ráda, jak jsem ji ustála. Běh jsem ze začátku opravdu dost napálila, takže poslední kilometr jsem to už sotva tlačila do cíle. Ale pocit z umístění i výkonu mám pěkný," připustila biatlonistka, která byla do závodu takticky nasazena až s číslem 97, kdy už měla přimrzající trať zrychlovat.

„Lůca na sobě s flintou hodně zapracovala a dává zapomenut na to utrpení z první půlky sezony," ocenil i asistent trenéra Jiří Holubec, jehož potěšila také bojovnost Davidové, která si v bitvě o sekundy dokázala po odjezdu ze střelnice dost polepšit. „První rána mimo terč na stojce mrzí, ale zajela jsem to v rámci své aktuální formy asi na maximu," připustila Davidová, která v cíli zaostala tři vteřiny za Charvátovou.

Z bodového zisku se těšily i další české biatlonistky. „Poprvé v sezoně máme všechny čtyři holky na bodech, což je moc fajn, rád bych tu čtveřici viděl takhle vysoko i po sobotní večerní stíhačce," říkal Holubec a kvitoval i dlouho očekáváné zlepšení Evy Puskarčíkové. „Trochu mě při nástřelu strašil vítr, ale naštěstí se docela uklidnil. Běh byl z mého pohledu lepší průměr, ale za odměnu v podobě bodu jsem vážně ráda," říkala nejstarší z reprezentantek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová na trati sprintu v Novém Městě na Moravě.

Eckhoffová pošesté za sebou triumfovala v závodě na 7,5 km i přes jedno trestné kolo, na nějž musela po stojce. Na stupně vítězů ji doprovodily Němka Herrmannová startující s číslem jedna a na střelnici vůbec nejrychlejší Italka Wiererová. Norka Röiselandová, která je největší soupeřkou krajanky v celkovém pořadí seriálu, obsadila až 14. místo. Předčasná korunovace Eckhoffové tak může přijít už za týden ve švédském Östersundu, ještě před víkendovým vyvrcholením SP.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Světový pohár biatlonistek v Novém Městě na Moravě - 7,5 km žen
1. Eckhoffová (Norsko)18:11,1 (1)
2. Herrmannová (Německo)+6,2 (0)
3. Wiererová (Itálie)+10,5 (0)
4. Preussová (Německo)+17,3 (1)
5. Džimová (Ukrajina)+30,5 (0)
6 Alimbekovová (Bělorusko)+31,4 (1)
7. E. Öbergová (Švédsko)+36,1 (0)
8. Dunkleeová (USA)+38,2 (0)
----
10. Charvátová (ČR)+39,7 (1)
11. Davidová (ČR)+43,0 (1)
31. Jislová (ČR)+1:27,8 (1)
33. Puskarčíková (ČR)+1:28,6 (1)
Stav Světového poháru (po 22 z 26 závodů)
1. Eckhoffová (Norsko)983
2. Röiselandová (Norsko)870
3. H. Öbergová (Švédsko)815
4. Preussová (Německo)755
5. Wiererová (Itálie)734
6. Hauserová (Rakousko)710
7. Chevalierová-Bouchetová (Francie)610
8. Hermannová (Německo)605
---
10.Davidová (ČR)584
47. Charvátová (ČR)118
60. Puskarčíková (ČR)52
64. Jislová (ČR)45

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.