Hlavní obsah

SESTŘIH: Vittozziová ukončila francouzskou vládu, z Češek spokojená jen Jislová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda francouzských žen na biatlonovém světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě skončila, po vytrvalostním závodě se zlato houpe na krku Italce Lise Vittozziové. Z kvarteta českých reprezentantek předvedla nejlepší výkon Jessica Jislová, která dvanáctým místem zajela svůj životní výsledek na vrcholné akci.

MS v biatlonu - vytrvalostní závod žen na 15 km Video: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Jislová se zatím na šampionátu spíše trápila, po vytrvalostním závodě ale s úsměvem zdravila fanoušky. Dařilo se jí zejména na střelnici s jedinou chybou, ale velmi dobře si na své poměry vedla i na trati, když se i v posledním kole posouvala vpřed. Dosud nejvýše byla na vrcholné soutěži dvakrát 23. na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

„Už jsem u toho byla trochu zoufalá, věděla jsem, že tu závodím pod své možnosti. Konečně jsem tady měla hodně fajn lyže, všechno si sedlo, jen škoda té rány vestoje,“ říkala Jislová.

Markéta Davidová se před třemi lety v Pokljuce stala mistryní světa v této disciplíně, na posledních čtyřech akcích skončila v nejdelším závodě pokaždé v elitní desítce. Tentokrát skončila na konci první dvacítky.

Vyrazila na trať hned jako třetí, první střeleckou položku zvládla čistě, ale na každé další přidala po chybě. Když netrefila svou poslední ránu, zvedla oči vzhůru a zakroutila hlavou.

Hodně si ji biatlonistka z Janova nad Nisou vyčítala. „Byla zbytečná. Měla jsem tu ránu odložit, ale neudělala jsem to, fakt mě to štve,“ litovala. „A jedničky jsou v tomhle závodě moc, i když jsem se na trati necítila špatně. Po prvním kole jsem myslela, že to bude bolet, ale pak jsem se rozjela,“ hodnotila. Běžecký čas měla dvanáctý nejrychlejší.

Závodilo se v zatím asi nejpříhodnějším počasí, s teplotou těsně nad nulou, přesto dávaly podmínky závodnicím pořádně zabrat. I na vytrvalostní závod, který pro diváky na stadionu patří k těm méně atraktivním, se tribuny Vysočina areny zaplnily.

Na povedenou stíhačku nenavázala ani Tereza Voborníková, která nezvládla čistě ani jednu položku a s pěti trestnými minutami skončila 51., když si po závodě stěžovala i na bolesti břicha. Lucie Charvátová pokračovala ve střeleckém trápení, se sedmi trestnými minutami nemohla být výše než sedmdesátá.

Vittozziová se po loňském štafetovém triumfu dočkala v 29 letech i prvního velkého individuálního zlata. Přibrzdil ji jen technický problém před první ranou, ale všech dvacet pak zvládla čistě, a ukončila tak sérii tří zlatých Julie Simonové.

Francouzka s jednou chybou a tradičně superrychlou střelbou vylepšila svoji bilanci z Nového Města na Moravě bronzem, druhým místem se blýskla Němka Janina Hettichová-Walzová. Ve středu v 17.20 čeká vytrvalostní závod muže.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Ženy - vytrvalostní závod (15 km):
1. Vittozziová (It.) 40:02,9 (0 trest. minut)
2. Hettichová-Walzová (Něm.) -20,5 (0)
3. Simonová (Fr.) -29,6 (1)
4. Grotianová -1:01,1 (0)
5. Voigtová (obě Něm.) -1:06,2 (0)
6. Jeanmonnotová (Fr.) -1:10,6 (1)
...
12. Jislová -3:01,0 (1)
20. Davidová -3:34,2 (3)
52. Voborníková -6:30,6 (5)
71. Charvátová -7:54,0 (7)

Reklama