Hlavní obsah

Francouzský vítězný hattrick, nejlepší z českého tria Davidová dojela patnáctá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Unikátní třetí vítězství za sebou během čtyř dnů ve švýcarském Lenzerheide zapsala francouzská biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová. Triumf i v závodě s hromadným startem, který odstřílela čistě, ji navíc posunul do čela celkového pořadí SP. Poprvé od ledna 2020 mělo Česko trojí zastoupení v této disciplíně. Reprezentantky shodně kroužily čtyřikrát po trestném kole a nejlepší z nich v cíli byla patnáctá Markéta Davidová.

Foto: Jaroslav Svoboda, Český biatlon

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati v Lenzerheide

Článek

Hned polovina z třiceti biatlonistek odstřílela první položku čistě, české reprezentantky ale mezi ně nepatřily. Jednou chybující Jislová se vrátila z trestného kola dvaadvacátá. Davidová a Voborníková uzavíraly startovní pole, protože si po dvou omylech musely přidat 300 metrů navíc. „Takový začátek mě zamrzel, pak jsem se ale snažila posouvat. Pocitově jsem na tom střelnici zpátky a na lyžích to bylo lepší, než bych si před startem myslela,“ vyprávěla Davidová.

Tempo čelní skupiny od začátku udávala Francouzky Braisazová-Buchetová, která po triumfu ze sprintu i stíhačky mohla pomýšlet na unikátní vítězný hattrick z Lenzerheide. Postupně se k ní přidaly krajanky Simonovu a vleže čistě střílející Chauveauová.

Davidová dokázala své postavení vylepšovat kvalitním během, nakonec měla na lyžích devátý nejlepší čas, jenže při druhé stojce jednou ranou minula terč a na trať se vrátila až pětadvacátá. Jen vteřinu za tentokrát nechybující Voborníkovou a těsně před Jislovou, která znovu musela na trestné kolo. Trio českých žen ztrácelo v polovině závodu už minutu na nejlepší.

Po třetí položce zůstala ve vedení Braisazová-Bouchetová, ale obě její krajanky musely kroužit, takže společnost francouzské biatlonistce dělala Italka Vittozziová shodně držící střeleckou nulu.

Trestnému kolu se po stojce vyhnuly konečně i dvě Češky, Voborníkovou to posunulo na patnácté místo a Davidovou na šestnácté. Po závěrečné položce, kdy obě zachybovaly, si pořadí prohodily. „Zkusila jsem poslední stojku zrychlit, ale dvě rány mě zbytečně uletěly,“ líčila Voborníková, která projela cílem osmnáctá.

Jislová byla šestadvacátá. „Čtyřio jedničky jsou dobré ve škole, ale ne v biatlonu. Běžecky mě to úplně nechutnalo a na střelnici pokaždé došel kyslík. Už se moc těším domů,“ vykládala.

Braisazová-Bouchetová byla na střelnici stoprocentní, a to ji zajistilo osmé vítězství kariéry v závodě SP i žluté číslo vedoucí ženy průběžného pořadí seriálu pro lednové pokračování v Oberhofu.

Světový pohár biatlonistek - 12,5 km žen s hromadným startem v Lenzerheide
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 36:04,6 (0)
2. E. Öbergová (Švédsko) +5,5 (2)
3. H. Öbergová (Švédsko) +10,6 (2)
4. Vittozziová (Itálie) +29,1 (0)
5. Tandrevoldová (Norsko) +29,7 (2)
6. Simonová (Francie) +43,1 (3)
...
15. Davidová (ČR) +1:52,8 (4)
18. Voborníková (ČR) +2:04,4 (4)
26. Jislová (ČR) +3:34,7 (4)
Stav SP
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 427
2. Tandrevoldová (Norsko) 417
3. E. Öbergová (Švédsko) 393
4. Vittozziová (Itálie) 386
5. Preussová (Německo) 322
6. Simonová (Francie) 317
---
18. Voborníková (ČR) 142
23. Davidová (ČR) 114
25. Jislová (ČR) 106
47. Charvátová (ČR) 42

Reklama