Hlavní obsah

Davidová brala energii u koní, nechce si ale na sebe uplést bič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má být znovu jasnou českou biatlonovou jedničkou v sezoně, která vyvrcholí únorovým světovým šampionátem v Novém Městě na Moravě. Markéta Davidová je ale v odhadech opatrná i proto, že nikdo netuší rozložení sil po zákazu používání fluoru při voskování lyží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová (vlevo) a Tereza Voborníková na archivním snímku

Článek

S jakým pocitem vyrážíte na úvodní díl Světového poháru?

Cítím se dobře, ale nevím, jestli to má spojení s formou. Testovací závody na prvním sněhu v Norsku jsem jela z velké únavy, teď mi ale dost bodlo pár dní volna doma, které jsem si zpestřila návštěvou světových parkurových závodů v pražské O2 areně. Atmosféra byla úžasná. Koně mi dodávají energii, i když se jen pasivně dívám, jak na nich elitní jezdci skáčou.

Co od prvních závodů v Östersundu očekáváte?

Mám dojem, že se startovní pole holek každý rok dost obměňuje, ale neznamená to, že by se snižovala konkurence. Někdo třeba skončil, jako třeba Röiselandová nebo Herrmannová, ale zase nějaká jiná holka vyletí. Ono se to tak točí, řekla bych, že daleko víc než u chlapů, tak ani nemám strach, že by se tam někdo nově neobjevil. Každé umístění v desítce pro mě zůstane top. Ve Švédsku navíc musíme počítat s mrazivým počasím, minus pět tam na pocitové teplotě dělá ještě nějakých deset dvanáct stupňů níž.

Jak se díváte na uplatnění nového pravidla pro přípravu lyží?

Na všeobecný zákaz fluoru všichni musíme nějak reagovat, bude to složitější práce pro servis. Nejvíc se úprava projeví asi na mokrém sněhu. Při kontrolním závodě na soustředění jsem na sobě zásadní změnu nezaznamenala, i když Norům to tedy jelo výrazně lépe. Takže jen doufám, že jsme vývoj mazání nějak nezaspali.

Vnímáte, že to nejdůležitější v sezoně přijde až na domácím sněhu při mistrovství světa?

Samozřejmě, že doma se bude chtít každý předvést v co nejlepším světle, ale nechci si tím plést na sebe nějaký bič. Mistrovství světa máme každý rok, vždycky to připoutá pozornost; a očekávanou podporu publika v Novém Městě bych raději vnímala jako plus než z ní vytvářet nějaké stresové prostředí.

Jakou máte vzpomínku na předchozí novoměstský šampionát v roce 2013?

Byla jsem tehdy jako začínající dorostenka na tribuně, už si ani nevzpomenu na konkrétní závod, ale bylo pro mě tehdy velkým zážitkem, že jsem viděla zblízka všechny tehdejší hvězdy a mohla být u toho. Jo, vlastně bych řekla, že jsem viděla medaili smíšené štafety.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.