Hlavní obsah

Drtivá norská dominance? Jelo jim to o trošku víc, vidí Davidová. Krčmář uklidňoval servis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to jedna z klíčových otázek biatlonové sezony, která se naostro rozběhne v sobotu ve švédském Östersundu. Jak ovlivní závody nová pravidla zapovídající použití vosků s fluorem? Malou nápovědu daly předsezonní závody v norském Sjusjoenu. A v nejedné servisní buňce s výjimkou té norské zavládl nespokojený ruch.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Michal Krčmář, trenér mužů Michael Málek a Markéta Davidová vyhlížejí ostrý start sezony.

Článek

Pohled na běžecké časy působil nevídaně monotónně. V hromadném závodě žen prvních osm Norek, mezi muži dokonce čtrnáct norských vlaječek. A to zbytek světa nenasadil žádná béčka, pro řadu týmů byl posledním testem před startem SP. Byť početnému norskému kádru sloužily závody i jako nominační souboje pro Světový pohár.

Na eliminace fluorových vosků kvůli ochraně životního prostředí už se v lyžařském i biatlonovém prostředí pracuje několik let, dlouho se čekalo, až federace najdou spolehlivé a férové metody testování. V nové sezoně už vstupuje v platnost úplný zákaz.

Češi na bezfluorových voscích při závodě rozdíl nepoznali. „Neměl jsem pocit, že bych musel víc na lyžích makat,“ vyprávěl olympijský medailista Michal Krčmář. „Ani já ne, možná to bude víc znát na mokrém sněhu,“ vytušila bývalá mistryně světa Markéta Davidová.

Za to v přímé konfrontaci s Nory byl rozdíl patrný. „V závodě s hromadným startem jsem jel s elitní skupinou a bylo vidět, že mají lepší lyže. I norští závodnici se vyjadřovali, že to bylo až dost markantní,“ uznal Krčmář. „Jelo to Norům o trochu víc,“ s lehkým úsměvem prohodila česká jednička Markéta Davidová.

Znamená to, že sezona bude ve znamení marného stíhání Norů, kteří zejména v mužské kategorii byli v řadě závodů odskočení už před změnou pravidel? „Za ty roky už jsem zažil předsezonní závody, kde Francouzi zničili Nory a pak na svěťáku nebyli v top ten,“ nechtěl dělat Krčmář předčasné závěry.

„Navíc jestli mažou a testujou v Sjosjoenu už několik let, můžou tam mít výhodu,“ připomněl nejzkušenější z české reprezentace. Na druhou stranu rozdíl v materiálu zaskočil i servisní tým. „Když jsem po závodě přišel do kamionu, kluci byli skleslí. Snažil jsem se je povzbudit, ať mají hlavu nahoře, že je ještě čas to řešit,“ tlumočil debatu Krčmář.

„Budu doufat, že jsme nikde nezaspali,“ přidala Davidová. Podle sportovního ředitele Českého biatlonu Ondřeje Rybáře se ale i český tým na změnu pravidel chystal.

„Je kolem toho spousta vývoje a výzkumu, spolupracujeme s univerzitami. Také bychom chtěli něco jiného než konkurence, někdy firmy vyvíjejí vosky desítky let, ale teď je třeba zareagovat a mít co nejrychlejší lyže,“ vyhlásil Rybář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.