Hlavní obsah

Davidová si nechce dávat číselné cíle. Rozhodnutí pokračovat s biatlonem ale nelituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho váhala, jestli olympijská sezóna nebude její poslední. Nejlepší česká biatlonistka Markéta Davidová ale po vydařené přípravě na norském sněhu a před odjezdem na první díl SP do finského Kontiolahti, vůbec nelituje, že se v pětadvaceti letech rozhodla pokračovat ve sportovní kariéře.

Vyhrát jako loni úvodní závod SP? Raději ne, směje se Markéta Davidová. Rozhodnutí pokračovat nelituje!Video: Sport.cz

 
Článek

„Docela se mi povedlo jít tréninky podle plánu a musím říct, že mě to letos docela bavilo. Cítím se v lepší pozici než před rokem, za to jsem ráda. Na druhou stranu to zase tolik neznamená. Dělat něco dobře v přípravě, a pak to přenést dál do závodu, to jsou dvě zcela odlišné věci," tvrdí Davidová, která před zimou změnila i značku lyží. „Konkrétně jsem to ale zatím nepocítila," tvrdí.

Impulsem pro ni může být nejen nový norský servisman Ole Björn Tretterud, ale také nástup Rakušana Benjamina Edera zodpovědného za broušení lyží. „Všichni jsme spíš zvědaví, co tohle přinese, na nějaké experimenty moc nejsem, i když první rok po olympiádě k nim docela vybízí," naznačuje čtvrtá žena únorového olympijského závodu.

Do sezony si ale konkrétní cíle nedala. Během minulé se při SP umístila sedmkrát v elitní desítce. „Ráda bych závodila tak, aby mě to bavilo a měla z toho radost. To je můj největší cíl, číselně ho vyjadřovat nechci," říká obhájkyně křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů.

Biatlonistům startuje sezona. Mužský tým do ní vstupuje s velkými změnami. Vyplatí se?Video: Sport.cz

Právě na své nejsilnější trati 15 km začne příští středu sezonu. „Před rokem byl první start velmi úspěšný, ale sezona až tolik ne. Možná bych tedy byla radši, kdybych vyhrála nějaký pozdější a důležitější závod," usmívá se.

Vedle únorového MS v Oberhofu vyhlíží i domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě na začátku března. „Věřím, že to už bude konečně i s diváky. Kulisa tam byla vždycky perfektní a nabízí jedinečný zážitek," uvažuje Davidová.

Letos ukončila na České zemědělské univerzitě i druhé studium v oboru výživa a dietetika zvířat. „Užívám si, že se nemusím stresovat z učení," říká s tím, že nyní s sebou vozí místo učebnic běžnou literaturu. „Naposledy jsem četla knížku Markéty Lukáškové, to mě bavilo. Užívám si aktivity, na něž nebyl dřív kvůli škole tolik čas, koukám i na různé filmy a seriály," dodává Davidová. Návrat ke studiím nicméně nevylučuje. „Možná bych ještě ráda šla na postgraduál," připouští mistryně světa z roku 2021.

Reklama

Související témata: